Τραμπ στο Νταβός: «Πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει και απομόνωση

Τραμπ στο Νταβός: «Πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει και απομόνωση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των «αρπακτικών» εμπορικών πρακτικών, προειδοποιώντας τους εμπορικούς εταίρους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν αθέμιτο εμπόριο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε οι ληστρικές αυτές πρακτικές στρεβλώνουν τις αγορές και ότι οι ΗΠΑ «δεν θα κάνουν πια τα στραβά μάτια». Μάλιστα τόνισε ότι θα βάζει πάντα «πρώτη την Αμερική» και στο εμπόριο.

«Πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει απομονωμένη Αμερική, τόνισε στην κεντρική ομιλία του στο Νταβός και πρόσθεσε «Οι ΗΠΑ είναι ανοικτές για επιχειρηματική δραστηριότητα» απευθυνόμενος στους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες και καλώντας τους επενδυτές να επενδύσουν στις ΗΠΑ. «Τώρα είναι η ώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το BBC, το κοινό απογοητεύτηκε από την πολυαναμενόνμενη ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, περιμένοντας ένα πιο συμφιλιωτικό τόνο, ωστόσο το δόγμα «πρώτα η Αμερική» που διάλεξε να επαναλάβει ο Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα αμήχανα μουρμουρητά και σιγή από την πλευρά του ακροατηρίου.

Ακόμη παρουσίασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στον πρώτο χρόνο της θητείας του, κάνοντας λόγο για ρεκόρ στο χρηματιστήριο, σημαντική μείωση των φόρων η οποία κάνει τις ΗΠΑ πιο ανταγωνιστικές.

Για πυρηνικά και τρομοκρατία

Σημείωσε, δε, ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και η ήττα των τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ότι «σχεδόν το 100% των εδαφών» που είχε καταλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ έχει πλέον ανακτηθεί.

«Ο συνασπισμός που πολεμά για την ανατροπή του (αυτοαποκαλούμενου) Ισλαμικού Κράτους ανέκτησε σχεδόν το 100% των εδαφών που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο αυτών των δολοφόνων στο Ιράκ και τη Συρία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να διεξαχθούν και άλλες «μάχες» προκειμένου να «εδραιώσουμε» αυτήν την πρόοδο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει καταφύγιο για τους τρομοκράτες», συμπλήρωσε. Τέλος, έκανε αναφορά και στη μάχη ενάντια σε «καθεστώτα – παρίες».

Αποδοκιμάσιες μετά τις βολές Τραμπ στα ΜΜΕ

Τις αποδοκιμασίες του κοινού δέχτηκε σήμερα στο Νταβός ο Τραμπ όταν καταφέρθηκε εναντίον των ΜΜΕ τα οποία χαρακτήρισε «μοχθηρά» και «ψευδή». «Πάντα είχα καλές σχέσεις με τον Τύπο όταν ήμουν επιχειρηματίας. Όταν έγινα πολιτικός, συνειδητοποίησα σε ποιο βαθμό ο Τύπος μπορεί να είναι μοχθηρός και ψευδής» είπε.  «Ακούστε με. Αυτός μιλάει για "fake news"!» άρχισε να φωνάζει μόλις τον άκουσε η Άνια Σίφριν.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, που φόραγε ένα μπλουζάκι με το σύνθημα «Δεν είναι πρόεδρός μου», παρακολουθούσε την ομιλία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου έξω από την αίθουσα. Πριν από τις παραπάνω δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια ενός άτυπου διαλόγου επί σκηνής με τον διοργανωτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβάμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε παραμείνει πιστός στο κείμενο της ομιλίας του. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεψε «ψευδείς ειδήσεις» τις πληροφορίες που δημοσίευσαν οι New York Times, σύμφωνα με τις οποίες ο μεγιστάνας είχε δώσει εντολή τον Ιούνιο του 2017 να απολυθεί ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, REUTERS, ΒΒC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή