ΗΠΑ: Απόσυρση βουλευτή εξαιτίας κατηγοριών για παρενόχληση

ΗΠΑ: Απόσυρση βουλευτή εξαιτίας κατηγοριών για παρενόχληση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή του να μη θέσει υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση πέμπτης θητείας στις επερχόμενες αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε χθες ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Πενσιλβάνια Πατ Μίχαν στον απόηχο της αναταραχής που προκλήθηκε από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον πρώην βοηθού του.

Το σκάνδαλο είχε φέρει στην επιφάνεια πριν από λίγες ημέρες αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times, κατά το οποίο μία πρώην σύμβουλος του Μίχαν προσέφυγε κατά του βουλευτή με την κατηγορία πως η ίδια δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση το προηγούμενο καλοκαίρι και πως ο βουλευτής προέβη σε διακανονισμό μαζί της με χρήματα που προέρχονταν από κρατικούς πόρους. Η πρώην σύμβουλος ισχυρίζεται πως δέχτηκε ανήθικες σεξουαλικές προτάσεις από τον Μίχαν, από τη στιγμή που αυτός είχε μάθει πως η ίδια βρισκόταν σε σοβαρή σχέση με ένα άνδρα νεότερό του. Μόλις εκείνη τον απέρριψε, ο βουλευτής υιοθέτησε επιθετική συμπεριφορά εναντίον της.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν απέπεμψε τον Μίχαν από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία προχώρησε ευθύς αμέσως στη διεξαγωγή έρευνας για το ενδεχόμενο κατάχρησης κρατικών πόρων που προέρχονταν από το Κογκρέσο. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν οι εν λόγω ισχυρισμοί, ο Μίχαν θα πρέπει να επιστρέψει το χρηματικό ποσό που ιδιοποιήθηκε για να εξαγοράσει τη σιωπή του θύματος, κατά τον Ράιαν. Ο Μίχαν απέστειλε χθες επιστολή στον Ράιαν με την οποία γνωστοποίησε την απόφαση απόσυρσης από την εκλογική κούρσα του Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε επιμείνει τις προηγούμενες ημέρες πως θα ξανακατέβει στις εκλογές. Στην επιστολή ο Μίχαν αναφέρει πως «τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με το αξίωμά μου ως βουλευτή και τους ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση έχουν μετατραπεί σε σημαντικό περισπασμό». Σε προγενέστερη δήλωσή του στους Times, ο Μίχαν είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε δηλώσει πως η πρώην βοηθός του ήταν αυτή που «ειδικά προκάλεσε» αυτά τα ένθερμα συναισθήματα, ενώ παραδέχτηκε πως η ίδια ήταν για αυτόν «το άλλο του μισό».

Η δικηγόρος του θύματος, Ντέμπρα Κατς, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η έρευνα της Επιτροπής Δεοντολογίας, ώστε να «διασφαλιστεί η πλήρης απόδοση ευθυνών πριν ο Μίχαν αποσυρθεί». Παράλληλα, η ίδια τόνισε πως ο Μίχαν «πλήγωνε σε συνεχή βάση» την πρώην βοηθό με το να «την κατηγορεί γι’ αυτό που οι πολίτες τώρα γνωρίζουν πως αποτελεί απαράδεκτη συμπεριφορά».

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Πενσιλβάνια, Βαλ Ντι Τζιόρτζιο, δήλωσε πως ο Μίχαν «έλαβε τη σωστή απόφαση για τους ψηφοφόρους του και τον εαυτό του», ενώ και ο Ρεπουμπλικανός Στιβ Στίβερς εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις συνθήκες που οδήγησαν στην απόσυρση του Μίχαν και δήλωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων όσοι υπηρετούν στο Κογκρέσο. Η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης που επηρέασε καταλυτικά το πολιτικό μέλλον του Πατ Μίχαν αποτελεί το τελευταίο συμβάν των σεξουαλικών σκανδάλων που έχουν κατακλύσει την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και έχουν οδηγήσει στην παραίτηση αρκετών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή