Διπλωματική κρίση Καράκας – Μαδρίτης

Διπλωματική κρίση Καράκας – Μαδρίτης

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει στις ήδη παγερές σχέσεις ανάμεσα στη Βενεζουέλα και την Ισπανία, μετά την επιβολή κυρώσεων εναντίον αξιωματούχων της κυβέρνησης της Βενεζουέλας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Καράκας χαρακτήρισε ανεπιθύμητο τον Ισπανό πρέσβη και η Μαδρίτη ανταπέδωσε, διατάσσοντας τον πρέσβη της Βενεζουέλας να εγκαταλείψει την Ισπανία εντός 72 ωρών.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι είναι η βασική υπέρμαχος της σκληρής γραμμής της Ε.Ε. απέναντι στη Βενεζουέλα, η οποία επεκράτησε την περασμένη εβδομάδα, με την επιβολή κυρώσεων εναντίον επτά ανώτερων αξιωματούχων. Η Βενεζουέλα έκανε λόγο για «ισπανική επιθετικότητα και ανάμειξη στα εσωτερικά άλλων χωρών», ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι χαρακτήρισε «ήπιες» τις κυρώσεις, δεδομένης της περιφρόνησης της κυβέρνησης Μαδούρο προς τη δημοκρατία. Η πολυετής πολιτική κρίση στη χώρα, που τροφοδοτείται από την κακή οικονομική κατάσταση λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, έχει οδηγήσει σε αυταρχική στροφή τον σοσιαλιστή πρόεδρο. Ωστόσο, οι αντίπαλοί του παραμένουν διασπασμένοι και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει στον ορίζοντα υποψήφιος που θα μπορούσε να αποσπάσει τη νίκη από τον Μαδούρο στις πρόωρες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη. Χθες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επιδιώκουν επί χρόνια να επαναφέρουν το Καράκας στην τροχιά της Ουάσιγκτον, ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Συνταγματικό δικαστήριο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Ισπανία η κυβέρνηση Ραχόι προσέφυγε χθες στο συνταγματικό δικαστήριο για να ακυρώσει την προγραμματισμένη αναγόρευση του Κάρλες Πουτζντεμόν σε πρόεδρο της Καταλωνίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή