Σκάνδαλα διαφθοράς επισκιάζονται από την… Καταλωνία

Σκάνδαλα διαφθοράς επισκιάζονται από την… Καταλωνία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προκήρυξε κατεπείγουσες εκλογές στην Καταλωνία τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, με την προσδοκία ότι θα προκύψει από τις κάλπες τοπική κυβέρνηση συμβατή με τις επιθυμίες της Μαδρίτης. Ο χειρισμός απέτυχε παταγωδώς και οι Καταλανοί έδωσαν και πάλι απόλυτη πλειοψηφία στους αυτονομιστές, αφήνοντας μετέωρη τη στρατηγική του. Το μόνο θετικό για τον Ισπανό πρωθυπουργό στην κατάσταση ανωμαλίας που συνδέεται με την απόπειρα απόσχισης τμήματος της ισπανικής επικράτειας είναι ότι αυτή επισκιάζει πολιτικές εξελίξεις που θα είχαν ήδη βάλει τέλος στη σταδιοδρομία του.

Η επιβίωση του Ραχόι εξαρτάται από την κοινοβουλευτική στήριξη των Ciudadanos (Θιουδαδάνος), του ανερχόμενου φιλελεύθερου κόμματος που έθεσε ως όρο την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τα πολυπλόκαμα σκάνδαλα του Λαϊκού Κόμματος και των τοπικών παραρτημάτων του (σκάνδαλα Punica, Gurtel, Brugal, Palma Arena και άλλα) έχουν φθάσει στη Δικαιοσύνη και οι αποκαλύψεις είναι βαθύτατα ζημιογόνες για το κυβερνών κόμμα. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής των Ciudadanos Αλμπέρ Ριβέρα ακύρωσε συνάντηση με τον Ραχόι και του διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2018 αν η κυβέρνηση δεν υποχρεώσει σε παραίτηση τη γερουσιαστή από τη Μούρθια, Πιλάρ Μπαρέιρο, που έχει παραπεμφθεί σε δίκη για ακόμη ένα σκάνδαλο «μαύρων» χρηματοδοτήσεων από επιχειρηματίες, με αντάλλαγμα συμβόλαια δημοσίων έργων.

Το ίδιο επιχείρημα

Το επιχείρημα του Ραχόι στην περίπτωση αυτή («είναι υπόδικη αλλά όχι καταδικασμένη») προβάλλουν και οι Καταλανοί αναφορικά με τον Κάρλες Πουτζντεμόν, που καθαιρέθηκε τον Οκτώβριο από την προεδρία της Καταλωνίας όταν η Μαδρίτη ανέστειλε προσωρινά την καταλανική αυτονομία. Ο Πουτζντεμόν, φυγόδικος και αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, ήταν νομίμως υποψήφιος, αλλά η Μαδρίτη προσπαθεί να εμποδίσει δικαστικά την ορκωμοσία του, στις 30 Ιανουαρίου.

Η βάση της προσφυγής, όμως, αμφισβητήθηκε από τους νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης. «Η κοινοβουλευτική λειτουργία προστατεύεται από την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, γι’ αυτό και η παραπομπή σε δίκη δεν συνεπάγεται αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας», εξήγησε στην εφημερίδα Publico ο καθηγητής Δικαίου Μιγκέλ Πακουάου Λιάνιο. «Μπορούμε να μισούμε έναν βουλευτή και να ελπίζουμε ότι θα καταδικαστεί και θα στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, στο πρόσωπο του βουλευτή είναι ο λαός».

Ανεξάρτητα από τις επιμέρους πτυχές αυτής της υπόθεσης, η ουσία είναι ότι οι επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλωνίας βρίσκονται σε πολύ δυσχερή νομική θέση, αλλά τα αιτήματα που οδήγησαν την κατάσταση έως εδώ συνεχίζουν να έχουν απήχηση σε σημαντική μερίδα Καταλανών. Μπροστά στην πρωτοφανή αμφισβήτηση, οι πολιτικές δυνάμεις της Μαδρίτης έχουν συσπειρωθεί, με το σοσιαλιστικό PSOE να πέφτει στην αγκαλιά του Λαϊκού Κόμματος και το Ciudadanos, ένα κόμμα που ξεκίνησε ως αντίδραση στον καταλανικό εθνικισμό, να υποχρεώνεται σε «εθνικά υπεύθυνη» στάση πάση θυσία στήριξης του Μαριάνο Ραχόι.

Ενώ η σήψη του Λαϊκού Κόμματος αποκαλύπτεται κάθε μέρα και περισσότερο, η κεντρική αντιπολίτευση προς τον Μαριάνο Ραχόι, τόσο εσωκομματικά όσο και από τους Ciudadanos, δεν σχετίζεται με το πλέγμα της διαφθοράς αλλά με αιτήματα για περισσότερη σκληρότητα στο θέμα της Καταλωνίας. Και ενώ το κόμμα του Αλμπέρ Ριβέρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου ουσιαστικά εξαφάνισε το Λαϊκό Κόμμα στην Καταλωνία, ο Ριβέρα ακόμη διστάζει να ανατρέψει την κυβέρνηση Ραχόι στη Μαδρίτη.

Ο Ραχόι είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης χωρίς πλειοψηφία, με τεράστιες δυσκολίες ψήφισης ακόμη και απλών νόμων, με τα σκάνδαλα διαφθοράς να φθάνουν έως τον ίδιο. Η τεχνητή εκεχειρία λόγω του Καταλανικού τού προσφέρει περισσότερο χρόνο ζωής, την ίδια στιγμή που το κόμμα του, αντί να βρει την ευκαιρία να ανανεωθεί, αποσαθρώνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή