Τι περιμένει τον πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσιγκτον

Τι περιμένει τον πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσιγκτον

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιο είναι το μήνυμα και ποιος είναι ο θόρυβος από τα νέα και τις εξελίξεις σχετικά με τη διερεύνηση του θέματος της Ρωσίας που γίνεται από τον Ρόμπερτ Μιούλερ, τον ειδικό ανακριτή; Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι «θα λάτρευε» να καταθέσει ενόρκως στην έρευνα. Και καθώς ο ειδικός ανακριτής Μιούλερ θέτει τον πρόεδρο «στη σειρά» για να δώσει κατάθεση, το θέμα της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης θα βρεθεί για ακόμα μία φορά στο προσκήνιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και τα μέλη της προεκλογικής του εκστρατείας έχουν σαφές πλάνο να ψεύδονται προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πιο σημαντικό από την παρακώλυση της δικαιοσύνης είναι ότι είπαν ψέματα στις ομοσπονδιακές αρχές. Το να λέει κανείς ψέματα στα ΜΜΕ δεν είναι έγκλημα. Ομως το να ψεύδεται στις ομοσπονδιακές αρχές μπορεί να οδηγήσει τον υπεύθυνο στη φυλακή.

Γνωρίζουμε ότι, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2016, ο Τραμπ και οι επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας είπαν ψέματα στα ΜΜΕ ότι δεν είχαν επαφές με Ρώσους αξιωματούχους. Τον Αύγουστο του 2017, ο πρόεδρος Τραμπ συνέχισε σε αυτήν τη γραμμή λέγοντας στην Wall Street Journal ότι «κανείς από την προεκλογική του εκστρατεία δεν είδε κανέναν από τη Ρωσία. Δεν είχαμε καμία σχέση με τη Ρωσία».

Αν, όμως, κανείς εστιάσει την προσοχή του σε περιπτώσεις που τα μέλη της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ δεν είπαν την αλήθεια στο FBI και το Κογκρέσο σχετικά με τις ρωσικές επαφές τους, αυτό που αποκαλύπτεται είναι πιθανή συνωμοσία από τον ενδότερο κύκλο του προέδρου Τραμπ, προκειμένου να παραπλανήσουν τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

Οχι μόνον είναι έγκλημα να ψεύδεσαι στις ομοσπονδιακές αρχές, αλλά είναι και έγκλημα να ενθαρρύνεις άλλους να το πράξουν, είτε διαπράττουν το έγκλημα της ψευδορκίας είτε όχι. Γνωρίζουμε ότι οι συνεργάτες του Τραμπ δεν κατέθεσαν στις ομοσπονδιακές αρχές για τις ρωσικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ακόμα και αφού το FBI κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ και τους συμβούλους του να ειδοποιήσουν την υπηρεσία για οποιαδήποτε ύποπτα διαβήματα.

Πολύ χειρότερες είναι οι πολυάριθμες περιπτώσεις όπου οι αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ είπαν ψέματα σε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

Εχουμε δύο αναμφίβολες περιπτώσεις που διαφαίνονται από τα κατηγορητήρια για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, και τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, τον πρώην σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής. Είναι δύσκολο να δει κανείς με ποιον τρόπο οι δύο άνδρες ελπίζουν ότι θα γλιτώσουν.

Αλλά και ο Τζεφ Σέσιονς, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εψεύσθη στην κατάθεσή του λέγοντας ότι δεν είχε καμία επαφή με τους Ρώσους. Σήμερα γνωρίζουμε από δημοσίευμα της Washington Post ότι ο Σέσιονς είδε τουλάχιστον δύο φορές τον Ρώσο πρέσβη. Αλλωστε, και ο Τραμπ, ως εκλεγμένος πρόεδρος, είχε δηλώσει ότι κανείς από όσους είχαν σχέση με την εκστρατεία του δεν είχε έλθει σε επαφή με κανένα Ρώσο.

Δεν θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για τον ειδικό σύμβουλο να ανακαλύψει πόσο μακριά πήγαν ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του, προκειμένου να καλύψουν τις επαφές τους με Ρώσους αξιωματούχους. Με τον Φλιν, τον Παπαδόπουλο και τώρα τον Στιβ Μπάνον να συνεργάζονται, όταν και αν έρθει η ώρα για την κατάθεση Τραμπ, η ομάδα του Μιούλερ θα είναι έτοιμη να ρωτήσει τον πρόεδρο για τη δική του εμπλοκή.

* O κ. Ryan Goodman είναι καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συντάκτης στο μπλογκ Just Security.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή