«Μπλόκο» από το Συνταγματικό Δικαστήριο στην επανεκλογή Πουτζντεμόν

«Μπλόκο» από το Συνταγματικό Δικαστήριο στην επανεκλογή Πουτζντεμόν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο εμπόδιο σε σχέση με την επανεκλογή του στην προεδρία της περιφέρειας, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, μετά από προσφυγή της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης, αποφάσισε ομόφωνα ότι ο αποπεμφθείς Καταλανός ηγέτης θα πρέπει να είναι φυσικά παρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο, προκειμένου να αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα.

Αυτό ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την επιστροφή του αυτονομιστή πολιτικού στην καταλανική προεδρία, καθώς η επιστροφή του από το Βέλγιο θα οδηγήσει στη σύλληψη του, λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο αναφέρει πως ο Καταλανός πολιτικός θα πρέπει να λάβει άδεια Ισπανού δικαστή, προκειμένου να επιστρέψει στη Βαρκελώνη και να μην συλληφθεί.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της καταλανικής Βουλής για την εκλογή προέδρου είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, με τον πρόεδρο του σώματος, ο οποίος είναι μέλος του στρατοπέδου των αποσχιστών, να έχει προτείνει ως μοναδικό υποψήφιο τον κ. Πουτζντεμόν.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πουτζντεμόν επιτέθηκε στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, υπογραμμίζοντας ότι παρ' όλα αυτά το δικαστήριο δεν ικανοποίησε το αίτημα της Μαδρίτης για πλήρη απαγόρευση της επανεκλογής του.

Βάσει των κανόνων της καταλανικής Βουλής, ο περιφερειακός πρόεδρος πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της ολομέλειας και ακολούθως να εκφωνήσει τις προγραμματικές του δηλώσεις. Ο Πουτζντεμόν και οι σύμμαχοί του πόνταραν στο ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν αυτό τον περιορισμό, εάν το Δικαστήριο επέτρεπε εμφάνιση εξ αποστάσεως μέσω Skype ή μέσω αντιπροσώπου.

Η τοπική κυβέρνηση του Πουτζντεμόν αποπέμφθηκε από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης στα τέλη Οκτωβρίου, αφότου το καταλανικό κοινοβούλιο κήρυξε την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας από την Ισπανία. Η Μαδρίτη στη συνέχεια ανέστειλε την καταλανική αυτονομία και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην περιφέρεια, με την ελπίδα ότι το αποσχιστικό κίνημα θα έχανε τη δυναμική του στις κάλπες. Ωστόσο, τα τρία αποσχιστικά κόμματα κέρδισαν εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με 70 έδρες σε σύνολο 135.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή