Πέθανε ο ιδρυτής της IKEA

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο ιδρυτής της σουηδικής εταιρείας επίπλων IKEA.

Το γεγονός ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία συμπληρώνοντας ότι ο ιδρυτής της ΙΚΕΑ Ινγκβαρ Κάμπραντ πέθανε στο σπίτι του στην πόλη Σμολαντ.

«Ο ιδρυτής των IKEA και Ikano και ένας από τους σπουδαιότερους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ, απεβίωσε ειρηνικά στις 27 Ιανουαρίου στο σπίτι του στο Σμάλαντ της Σουηδίας», αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

«Ο Ινγκβαρ θα λείψει σε όλους μας και θα τον θυμόμαστε για πάντα τόσο η οικογένειά του όσο και οι υπάλληλοι της ΙΚΕΑ σε ολόκληρο τον κόσμο», προστίθεται στο δελτίο Τύπου.

Ο Ινγκβαρ Κάμπραντ είχε γεννηθεί το 1926 ενώ ίδρυσε την IKEA σε ηλικία μόλις 17 ετών. Ωστόσο, η μεγάλη ανάπτυξη της εταιρείας ήρθε το 1956, όταν έγινε η πρωτοπόρος στα έπιπλα επίπεδης συσκευασίας. Η ιδέα τού ήρθε καθώς παρακολουθούσε έναν εργαζόμενο να αφαιρεί τα πόδια από ένα τραπέζι για να το χωρέσει μέσα στο αυτοκίνητο ενός πελάτη και συνειδητοποίησε ότι η εξοικονόμηση χώρου σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων.

Η IKEA οδεύει τώρα προς ετήσια έσοδα 50 δισεκ. ευρώ.

Γιος αγροτών, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου στη νότια Σουηδία και άρχισε πουλώντας σπίρτα σε γείτονες σε ηλικία πέντε ετών. Σύντομα μεγάλωσε τον κατάλογό του περιλαμβάνοντας σπόρους, χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, μολύβια και στιλό διαρκείας.

«Ήταν ένας μοναδικός επιχειρηματίας και ήταν πολύ σημαντικός για τη σουηδική οικονομία», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT. Κάτοικος Σουηδίας από το 1977 έως το 2014, συνταξιοδοτήθηκε πριν από μερικά χρόνια, αφήνοντας στη θέση του τους τρεις γιούς του.

Με τη συμπάθειά του για τους Ναζί προπολεμικά στα χρόνια της νιότης του και την απέχθειά του για τη σουηδική εφορία, ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ, ο οποίος φημιζόταν για τη τσιγκουνιά του, αποτελουσε παραφωνία σ' αυτή τη σκανδιναβική χώρα, πρωταθλήτρια του κράτους πρόνοιας και της ισότητας.

Ο σχεδιαστής επίπλων της εταιρείας Τζεφ Μπανκς δήλωσε ότι οι δημιουργίες του Κάμπραντ άλλαξαν τον τρόπο που οι άνθρωποι κατασκεύαζαν αντικείμενα για το σπίτι τους.

«Πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν τα έπιπλα αλλά χωρίς επιτυχία», πρόσθεσε ο Μπανκς.

Με πληροφορίες από BBC, REUTERS, ΑΠΕ

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή