Κυπριακές εκλογές: Αναστασιάδης – Μαλάς στον δεύτερο γύρο

Κυπριακές εκλογές: Αναστασιάδης – Μαλάς στον δεύτερο γύρο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς είναι οι δύο υποψήφιοι που θα μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών, επιβεβαιώνοντας και την εικόνα που είχαν δώσει τα exit polls με το κλείσιμο της κάλπης στις 6 το απόγευμα. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες δηλώσεις του ξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση του λαού να του δώσει μια ισχυρή εντολή που διασφαλίζει ώστε την επόμενη Κυριακή θα «συνεχίσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε το 2013. Έχουμε μια σταθερή ανάπτυξη και δημιουργήσαμε ένα κράτος το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό από όλους του γείτονες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και την ΕΕ.

Να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ως αντιπάλους τα προβλήματα του λαού» ανέφερε και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο λαός θα τον αγκαλιάσει μέσα από την ενότητα που επιδιώκει. Λόγω της μεγάλης αποχής κάλεσε τον κόσμο να μην εφησυχάζει και να προσέλθει την επόμενη Κυριακή στις κάλπες διότι χωρίς θετική ψήφο δεν θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Να διευρύνουμε την κοινωνική συμμαχία ώστε να μας δώσει μας το αποτέλεσμα που προσδοκά η πλειοψηφία του κυπριακού λαού στις 4 Φεβρουαρίου, είπε ο κ Αναστασιάδης .

Ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε πως βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, είτε με ψήφισαν, είτε όχι, για την ωριμότητα που επέδειξε η κοινωνία μας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το κίνημα της Αριστεράς που σύσσωμο βρέθηκε δίπλα μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στους φίλους, φίλες και αφανείς αγωνιστές από όλα τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα. Συγχαίρω τους ανθυποψηφίους μου για το δικό τους αγώνα τον οποίο έδωσαν με ευπρέπεια. Ο λαός μίλησε. Μία νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει τη θέλησή της για μία ελπιδοφόρα αλλαγή. Αφήνουμε πίσω το χθες, βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση. Προς το δεύτερο γύρο, να βάλουμε τις βάσεις για εθνική ενότητα. Αυτή θα είναι η ενότητα, η μεγάλη μας δύναμη. Με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα. Με μετρημένα βήματα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, θα βελτιώσουμε την οικονομία που θα αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπριών» δήλωσε.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων παγκύπρια, τα αποτελέσματα είναι εξής: 

Αναστασιάδης: 35.5%

Μαλάς: 30.25%

Παπαδόπουλος: 25.74%

Χρίστου: 5.65%

Λιλλήκας: 2.18%

Τα exit polls

Νωρίτερα, τα πέντε exit polls, έδωσαν την εξής εικόνα:

RIK

Nίκος Αναστασιάδης: 38-42

Σταύρος Μαλάς: 27-31

Νικόλας Παπαδόπουλος: 21.5-24.5

Γιώργος Λιλλήκας: 1-3

Χρίστος Χρίστου: 4-6

TVONE

Nίκος Αναστασιάδης: 33.5-37.7

Σταύρος Μαλάς: 26.5-29.5

Νικόλας Παπαδόπουλος: 25-28

Γιώργος Λιλλήκας: 2-4

Χρίστος Χρίστου: 5.5-7

ANT1

Nίκος Αναστασιάδης: 34.5-38.5

Σταύρος Μαλάς: 26-30

Νικόλας Παπαδόπουλος: 24-28

Γιώργος Λιλλήκας: 1.5=3.5

Χρίστος Χρίστου: 5-7

Alpha Κύπρου

Nίκος Αναστασιάδης: 34.3-39.3

Σταύρος Μαλάς: 24.7-29.5

Νικόλας Παπαδόπουλος: 23.5-28.3

Γιώργος Λιλλήκας: 1.7-4.1

Χρίστος Χρίστου: 4.5-7.7

Sigma

Nίκος Αναστασιάδης: 32-36

Σταύρος Μαλάς: 26-30

Νικόλας Παπαδόπουλος: 24.5-28.5

Γιώργος Λιλλήκας: 2.5-5.5

Χρίστος Χρίστου: 5-8

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων έφτασε το 71,87%.Όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, μια ώρα πριν το κλείσιμο των καλπών υπήρξε αυξημένη ροή ψηφοφόρων προς τα εκλογικά κέντρα, ωστόσο, αυτό που προβληματίζει είναι το ποσοστό αποχής το οποίο έφτασε το 28,13%.

με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή