Δεκάδες νεκροί στη Συρία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ξεκινούσε χθες στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας και σε ατμόσφαιρα χαμηλών προσδοκιών η διάσκεψη για τη Συρία που οργανώνει η «τρόικα» Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν, το αίμα συνέχιζε να ρέει άφθονο στα δύο κυριότερα μέτωπα του πολέμου, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το προηγούμενο διήμερο στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και ισλαμιστών ανταρτών στη βορειοδυτική περιοχή του Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η συριακή αεροπορία βομβάρδισε χωριά που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην περιοχή Σαρακίμπ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην κεντρική λεωφόρο που συνδέει την πόλη με το Χαλέπι.

Στο άλλο μείζον ενεργό μέτωπο του πολυδιάστατου αυτού πολέμου, τουλάχιστον 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς τουρκικών αεροπλάνων και μονάδων πυροβολικού εναντίον κουρδικών θέσεων στην περιοχή του Αφρίν. Κατά τη χθεσινή, δέκατη, ημέρα των επιχειρήσεων μετά την έναρξη της εισβολής, τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν τον λόφο Μπερσάγια, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην Αγκυρα. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Αμάσεια, είχε υποσχεθεί ότι «τα συριακά σύνορα (με την Τουρκία) θα εκκαθαριστούν» σε όλο το μήκος τους και ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα προωθηθούν και προς την υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Μαντζίμπ. Εκεί βρίσκεται σημαντική δύναμη Αμερικανών στρατιωτών, που εκπαιδεύουν και προστατεύουν την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.

Την άμεση απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών από το Μαντζίμπ είχε ζητήσει, για μία ακόμη φορά, στο Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ωστόσο ο αρχηγός της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο από την Ουάσιγκτον. Πάντως, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Χέρμπερτ Μακμάστερ φέρεται να υποσχέθηκε στον Ιμπραήμ Καλίν, κορυφαίο σύμβουλο και εκπρόσωπο Τύπου του Ερντογάν, ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την YPG. Αυτό αναφέρει τουλάχιστον ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας σχετικά με πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών.

311 συλλήψεις

Εξάλλου, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι 311 άνθρωποι έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της «διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας» επειδή άσκησαν κριτική στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού μέσω Διαδικτύου. Την Κυριακή, ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «προδότες», «συμμορία σκλάβων» και «όργανα του ιμπεριαλισμού» τους εκπροσώπους του επιστημονικού κόσμου και της διανόησης, όπως η Τουρκική Ιατρική Ενωση, το Τεχνικό Επιμελητήριο και 170 καλλιτέχνες, που καταδίκασαν την εισβολή.

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν χθες και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα στο Σότσι οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το Συριακό. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, φρόντισε να τοποθετήσει χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών από τη διάσκεψη, την οποία σαμποτάρουν ο κυριότερος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης και οι Κούρδοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή