ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτόγνωρο μετεωρολογικό φαινόμενο – Χιόνισε μετά από 50 χρόνια στην έρημο του Μαρόκου

protognoro-meteorologiko-fainomeno-chionise-meta-apo-50-chronia-stin-erimo-toy-marokoy-2230556

Οι αμμόλοφοι και οι φοίνικες στην έρημο του νότιου Μαρόκου ντύθηκαν στα… λευκά, ενώ οι πόλεις Ζαγκόρα και Ουαρζαζάτ, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση  από την έρημο, έχουν καλυφθεί και αυτές από ένα παχύ στρώμα χιονιού.

protognoro-meteorologiko-fainomeno-chionise-meta-apo-50-chronia-stin-erimo-toy-marokoy0

(Πηγή φωτό: Twitter @aliceoutthere1)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι ένα πρωτόγνωρο μετεωρολογικό φαινόμενο που οφείλεται στο κύμα ψύχους το οποίο προήλθε από τη Βόρεια Ευρώπη.

protognoro-meteorologiko-fainomeno-chionise-meta-apo-50-chronia-stin-erimo-toy-marokoy2

(πηγή φωτο: Twitter @NASA)

Στις εικόνες που κάνουν τον γύρο των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται οι δύο πόλεις όπως κι εκείνη της Ταρουντάτ, στο νότιο τμήμα της χώρας, κάτω από το χιόνι.

«Η τελευταία φορά που χιόνισε στη Ζαγκόρα ήταν τη δεκαετία του 1960! Εδώ είμαστε συνηθισμένοι σε κύματα καύσωνα και στην ξηρασία, παρά στο χιόνι, οι κάτοικοι έχουν μείνει άφωνοι», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της Ζαγκόρας, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 700 χλμ από το Ραμπάτ, την πρωτεύουσα της χώρας.

protognoro-meteorologiko-fainomeno-chionise-meta-apo-50-chronia-stin-erimo-toy-marokoy4

(πηγή φωτό: Twitter:@JalilBenlabili)

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα σφοδρό κύμα ψύχους πλήττει το Μαρόκο – το δεύτερο κατά σειρά σε διάστημα λίγων εβδομάδων, το οποίο προκάλεσε σφοδρές χιονοπτώσεις, ασυνήθιστες στη χώρα.

«Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε χιόνι σε αυτές τις περιοχές. Το φαινόμενο οφείλεται σε μια μάζα ψυχρού αέρα που προέρχεται από τη Βόρεια Ευρώπη και η οποία έφθασε έως την έρημο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουσίν Γιουαμπέμπ της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κρύο θα διαρκέσει έως την Πέμπτη».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)