Γερμανία: Ικανοποίηση CDU/CSU

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πανηγυρισμούς στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών πυροδότησε η συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες για το προσφυγικό, η οποία δεν περιλαμβάνει καμία ουσιώδη διαφορά σε σχέση με τα ήδη συμφωνηθέντα, περιορίζοντας τις αφίξεις μελών των οικογενειών των προσφύγων στις 1.000 τον μήνα. Παράλληλα, η υπόθεση των ψευδοεπιστημονικών πειραμάτων σε ανθρώπους και πιθήκους από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, που έχει σοκάρει τη γερμανική κοινή γνώμη, οδήγησε χθες στην πρώτη αποπομπή μεγαλοστελέχους της Volkswagen.

Οι διαπραγματευτές των δύο παρατάξεων συμφώνησαν ότι οι επανενώσεις οικογενειών προσφύγων, που υπό την παρούσα νομοθεσία θα άρχιζαν εκ νέου τον Μάρτιο, θα ξεκινήσουν τελικά τον Αύγουστο. Ο αριθμός θα είναι αυτός που πρότειναν οι Χριστιανοδημοκράτες (1.000 γυναικόπαιδα τον μήνα), συν κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε ιδιαίτερες δυσκολίες. Με βάση τον κανόνα περί ιδιαίτερων δυσκολιών, ο οποίος δεν γίνεται πιο ελαστικός αλλά παραμένει ίδιος, είχαν φθάσει πέρυσι στη Γερμανία όλο τον χρόνο μερικές δεκάδες άνθρωποι. «Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τη λύση», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ.

«Η συμφωνία είναι ένα κλειδί στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε περισσότερο τη μετανάστευση» δήλωσε το στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ. Ο συμβιβασμός προξένησε δυσαρέσκεια στη νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η οποία συνεχίζει την εκστρατεία της για καταψήφιση του «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών στο εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα γίνει όταν λήξουν οι διαπραγματεύσεις. Προκειμένου να ανακόψει το ρεύμα των νέων μελών, που γράφονται προκειμένου να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατά του μεγάλου συνασπισμού, το προεδρείο του κόμματος όρισε ως καταληκτική ημερομηνία εγγραφών μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου την 6η Φεβρουαρίου.

Το σκάνδαλο των ρύπων

Οι διαπραγματεύσεις έχουν εξοβελιστεί από την κορυφή της επικαιρότητας εξαιτίας του τρίτου κατά σειρά σκανδάλου της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά το λογισμικό που παραποιούσε τους ελέγχους καυσαερίων και την υπόθεση του καρτέλ, στους κόλπους του οποίου υποτιθέμενοι ανταγωνιστές εξαπατούσαν πελάτες και προμηθευτές. Χθες, ο επικεφαλής του τμήματος λόμπινγκ (υπεύθυνος Εξωτερικών και Κυβερνητικών Σχέσεων) της Volkswagen, Τόμας Στεγκ, υπέβαλε την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα πειράματα με τα οποία η εταιρεία προσπαθούσε να αποδείξει ότι οι ρύποι δεν βλάπτουν – στα πρότυπα των πάλαι ποτέ προσπαθειών της καπνοβιομηχανίας να δημιουργήσει σύγχυση ως προς τις καρκινογόνες ιδιότητες του καπνίσματος. Ο Στεγκ ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ματίας Μίλερ, ενώ την περίοδο 2002-2009 είχε διατελέσει αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας. O Μίλερ, χθες, υποστήριξε ότι μένει «εμβρόντητος» από τις αποκαλύψεις, τις οποίες χαρακτήρισε «ανήθικες και αποκρουστικές». Εσωτερική αλληλογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild αποκαλύπτει ότι ανώτατα διευθυντικά στελέχη είχαν ενημερωθεί για το είδος των ερευνών, αν και η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι το θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ στο διοικητικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή