Δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία

Δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Η συντηρητική κυβέρνηση της Ιρλανδίας υπερασπίστηκε χθες το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του άρθρου του συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Η χώρα σταδιακά απομακρύνεται από την καταλυτική επίδραση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εξαιτίας της οποίας διαθέτει την πιο περιοριστική νομοθεσία σε όλη την Ευρώπη, απαγορεύοντας κάθε διακοπή κύησης, εκτός αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

«Είτε η όγδοη αναθεώρηση του συντάγματος βρίσκεται σε ισχύ είτε όχι, οι αμβλώσεις είναι μια πραγματικότητα για τις γυναίκες στην Ιρλανδία», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Σάιμον Χάρις. «Δεν μπορώ να κλείσω τα αυτιά στο γεγονός ότι 3.265 συμπολίτισσές μας μετέβησαν το 2016 στη Βρετανία για αμβλώσεις που δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν νομίμως στην Ιρλανδία», σημείωσε ο Χάρις.

Οπως ανακοίνωσε προχθές ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί τον Μάιο με το ερώτημα αν οι πολίτες επιθυμούν να παραμείνει ή να καταργηθεί το επίμαχο άρθρο του συντάγματος. Ο ίδιος ο Βάραντκαρ δήλωσε ότι θα ταχθεί υπέρ της κατάργησης, αναγνωρίζοντας ότι έχει αλλάξει γνώμη, καθώς στο παρελθόν υποστήριζε την απαγόρευση. Η μετεξέλιξη της ιρλανδικής κοινωνίας έγινε εμφανής το 2015, όταν η πλειονότητα των πολιτών της χώρας ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου. Γυναίκες που μάχονται εναντίον της απαγόρευσης θεωρούν ότι η μετεξέλιξη αυτή θα εκδηλωθεί και στις κάλπες του Μαΐου. «Νομίζω ότι η Ιρλανδία απομακρύνεται από τη σκοτεινή εποχή κατά την οποία προσπαθούσε να ελέγξει το γυναικείο σώμα», δήλωσε η εκπρόσωπος της εκστρατείας για το Δικαίωμα στην Αμβλωση, Λίντα Κάβαναγκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή