Δεν παραιτείται υπουργός του Μακρόν

Δεν παραιτείται υπουργός του Μακρόν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Δεν παραιτείται ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού, Ζεράλ Νταρμανέν, 35 ετών, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό. Αυτό διευκρίνισε ο συνήγορός του, αναφερόμενος στην υπόθεση συνάντησης που χρονολογείται από το 2009 και η οποία θα μπορούσε να αμαυρώσει την εικόνα της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν. Στη σκιά του σκανδάλου Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, η καταγγελία έρχεται εξάλλου σε μια στιγμή που υπάρχει παλλαϊκό το αίτημα στη Γαλλία για παραδειγματική τιμωρία όσων ανδρών καταχρώνται την εξουσία τους, διεκδικώντας σεξουαλικά ανταλλάγματα.

Ο δικηγόρος του υπουργού Πιερ Ολιβιέ Σουρ υπεραμύνθηκε του πελάτη του αφότου έγινε γνωστό ότι η καταγγέλλουσα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η επίσημη διερεύνηση της ιστορίας. Στη συνέχεια οι εισαγγελείς θα αποφασίσουν αν συντρέχει λόγος για άσκηση δίωξης εις βάρος του Νταρμανέν. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί αυτό», δήλωσε ο Σουρ, όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης κατά πόσον υπάρχει η πιθανότητα παραίτησης του υπουργού. Ο Νταρμανέν, ο οποίος ήταν μέλος των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών από νεαρή ηλικία, άλλαξε στρατόπεδο πέρυσι για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Μακρόν. Το κόμμα στο οποίο ανήκε παλιότερα πρωτοστάτησε στις εκκλήσεις για απομάκρυνσή του, ενώ άλλοι βουλευτές τάχθηκαν κατά του «κυνηγιού μαγισσών» και δήλωσαν ότι η έρευνα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί.

Η καταγγελία πρωτοήρθε στην επιφάνεια όταν μπήκε στην κυβέρνηση Μακρόν, αλλά τέθηκε στο αρχείο επειδή η ενάγουσα απέφυγε να συναντηθεί με τους εισαγγελείς. Τώρα όμως ξανάνοιξε, όταν στις 22 Ιανουαρίου η καταγγέλλουσα εμφανίστηκε πρόθυμη να απαντήσει στις ερωτήσεις των εισαγγελέων. Ο Σουρ ισχυρίζεται ότι η υπόθεση είναι κατασκευασμένη και πως ο πελάτης του θα υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Πάντως, η συγκυρία είναι κρίσιμη όχι μόνο επειδή δοκιμάζει την υπόσχεση Μακρόν για διαφάνεια αλλά και επειδή συμπίπτει με την παγκόσμια κατακραυγή για τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης στο Χόλιγουντ. Επιπλέον ξυπνά μνήμες από την ιστορία του Ντομινίκ Στρος Καν, του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, ο οποίος κατηγορήθηκε από εργαζόμενη σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης για σεξουαλική επίθεση το 2011, τερματίζοντας άδοξα την πολιτική του σταδιοδρομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή