ΚΟΣΜΟΣ

«Μαύρη λίστα» Ρώσων ηγετών και ολιγαρχών από την Ουάσιγκτον

mayri-lista-roson-igeton-kai-oligarchon-apo-tin-oyasigkton

Τα ονόματα 210 επιφανών Ρώσων περιλαμβάνονται στην από καιρό αναμενόμενη «λίστα ολιγαρχών», που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Στον εν λόγω κατάλογο φιγουράρουν τα ονόματα 114 αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και 96 μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως ο διευθυντής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς και ο Αράς Αγκαλάροφ, ο οποίος είχε φιλοξενήσει τον Ντόναλντ Τραμπ όταν διοργάνωσε τα καλλιστεία Μις Υφήλιος, το 2013, στη Μόσχα.

Το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να συντάξει και να δημοσιοποιήσει τη «μαύρη λίστα» στο πλαίσιο της νομοθεσίας του Κογκρέσου για αντίμετρα στις θρυλούμενες ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Από μόνη της, η δημοσιοποίηση της λίστας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι η Ενωση, από την πλευρά της, δεν σκέπτεται να διευρύνει τις κυρώσεις.

Συγκρατημένη υπήρξε η αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Οταν εκλήθη από δημοσιογράφο να σχολιάσει την απουσία του δικού του ονόματος από τη λίστα, απάντησε σκωπτικά «τι κρίμα!». Ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε ότι «ασφαλώς πρόκειται για μη φιλική πράξη, που επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων». Τόνισε όμως ότι «όσοι αποδύονται σε όλες αυτές τις (αντιρωσικές) ενέργειες, εστιάζουν κυρίως στις εσωτερικές, πολιτικές τους σκοπιμότητες, καθώς επιτίθενται στον σημερινό πρόεδρο (των ΗΠΑ)». Επισήμανε, δε, την «ανοησία» του πράγματος «από τη μια πλευρά, να μας βάζουν στην ίδια μαύρη λίστα με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν κι από την άλλη, να μας ζητούν να συμμετάσχουμε στην επίλυση του προβλήματος με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ».

Στις ίδιες δηλώσεις του, που έγιναν στη διάρκεια συνάντησης στελεχών του κρατικού μηχανισμού που ασχολούνται με τις επικείμενες ρωσικές προεδρικές εκλογές, του Μαρτίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν θα λάβει, προς ώρας, απαντητικά μέτρα, γιατί κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να οδηγήσει τις σχέσεις μας (με τις ΗΠΑ) σε σημείο μηδέν». Από την πλευρά του, ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, με συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC, επέμεινε ότι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016 και εκτίμησε ότι θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο στις ενδιάμεσες εκλογές του φθινοπώρου για το Κογκρέσο.