Συμφωνία Ερντογάν – Πούτιν για δημιουργία παρατηρητηρίων στο Ιντλίμπ της Συρίας

Συμφωνία Ερντογάν – Πούτιν για δημιουργία παρατηρητηρίων στο Ιντλίμπ της Συρίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της συνεργασίας της Ρωσίας με την Τουρκία με σκοπό την διατήρηση των ζωνών αποκλιμάκωσης στην Συρία, εξέφρασαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διάσκεψης για την Συρία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σότσι. 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες δημιουργίας παρατηρητηρίων στη περιοχή Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπως ανέφερε σήμερα πηγή κοντά στον Ερντογάν, με τις αεροπορικές επιδρομές να συνεχίζονται στην περιοχή, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγεται κατά των τζιχαντιστών, με αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήτριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την πλευρά της η Τουρκία διαβεβαιώνει όμως ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων. 

Η Ιντλίμπ είναι μία από τις ζώνες αποκλιμάκωσης, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Στην τηλεφωνική τους συνομιλία, οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης την σημασία της διάσκεψης, χορηγίας Ρωσίας, για τον πόλεμο στην Συρία, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του. Υπενθυμίζεται ότι η διάσκεψη ξεκίνησε μετ' εμποδίων όταν ορισμένοι αντιπρόσωποι που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο μετά την άφιξή τους ενώ, δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες κατά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες τουρκικές πηγές, ο Ερντογάν μοιράστηκε πληροφορίες με τον Πούτιν σχετικά με την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν. 

Προειδοποίηση Μακρόν σε Τουρκία

Την ίδια ώρα, σε διαφορετικό τόνο κινήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, προειδοποίησε την Τουρκία ότι η επιχείρησή της εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών (YPG) στη βόρεια Συρία δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για εισβολή στη χώρα. Παράλληλα δήλωσε πως επιθυμεί η Αγκυρα να συντονίσει τη δράση της με τους συμμάχους της. 

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει τη YPG στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Κείμενο: Εύα Τομαρά

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή