ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποφυλακίζεται ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας της χώρας

toyrkia-apofylakizetai-o-epikefalis-tis-diethnoys-amnistias-tis-choras-2230736

Την υπό όρους αποφυλάκιση του Τανέρ Κιλίτς, προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, ο οποίος κρατείται από τον Ιούνιο του 2017, διέταξε σήμερα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ο Κιλίτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή στο δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος, σύμφωνα με την Άγκυρα, είναι ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιούλιου 2016. Το δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστεί ο Κιλίτς, με την δίκη του να αναβάλλεται για τις 21 Ιουνίου, δήλωσε ο συνήγορός του, Μουράτ Ντιντζέρ.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας, ο επικεφαλής του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία είχε κατεβάσει την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock, την οποία χρησιμοποιούσαν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν, για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο ίδιος αρνείται κάθε σχέση με το συγκεκριμένο δίκτυο, καθώς και το ότι είχε κατεβάσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία βεβαιώνει ότι παρουσίασε στις δικαστικές αρχές πολλές μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων που διαπίστωσαν ότι δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του ByLock στο κινητό τηλέφωνο του κατηγορουμένου.

Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου έγινε δεκτή με τα χειροκροτήματα των συγκινημένων συγγενών και των συνεργατών του Κιλίτς, οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα για να τον υποστηρίξουν. «Έκλαιγαν και αγκαλιάζονταν», ανέφερε χαρακτηριστικά μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που παρακολούθησε τη συνεδρίαση.

Εκτός του Κιλίτς, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι άλλοι δέκα ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ αυτών, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ, ο Γερμανός Πέτερ Στόιτνερ και ο Σουηδός Αλί Γκαραβί. Όλοι τους κατηγορούνται για παροχή βοήθειας σε τρεις «τρομοκρατικές οργανώσεις»: το κίνημα του Γκιουλέν, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C). Όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι είχαν αποφυλακιστεί στα τέλη Οκτωβρίου.

«Είμαστε τόσο χαρούμενοι και αιφνιδιασμένοι (…) Νομίζαμε ότι δεν θα τον αποφυλάκιζαν υπό όρους», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένη η Εζλέμ Νταλκιράν, της οργάνωσης Συνέλευση Πολιτών, η οποία είναι επίσης μεταξύ των κατηγορουμένων. «Σήμερα κάνουμε ένα σύντομο διάλειμμα για να γιορτάσουμε, αλλά αύριο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αθώωση του Τανέρ των (δέκα) άλλων κατηγορουμένων και όλων των αθώων θυμάτων αυτής της βάναυσης καταστολής», πρόσθεσε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)