Στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατών» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο ηγέτης της Χαμάς

Στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατών» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο ηγέτης της Χαμάς

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν σήμερα τον επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατών», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε, ο επικεφαλής του κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας «απειλεί τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή» και «υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία» με το Ισραήλ.

Ήδη από το 1997 η Χαμάς έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού».

«Ο Χανίγια διατηρεί στενές σχέσεις με τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς και είναι υπέρμαχος της ένοπλης μάχης, περιλαμβανομένης εκείνης εναντίον αμάχων» εκτιμά η αμερικανική διπλωματία.

«Βαρύνεται με υποψίες ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών», ενώ η οργάνωσή του «ευθύνεται για τον θάνατο 17 Αμερικανών που σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις», συμπληρώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης έγινε σε μια χρονική περίοδο όπου η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Παλαιστινίων έχει χτυπήσει κόκκινο, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμ, στα τέλη του 2017.

Ο Ισμαήλ Χανίγια έχει δηλώσει ότι «όλες οι κόκκινες γραμμές παραβιάστηκαν», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται κάθε διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών συμπεριέλαβε επίσης σήμερα τρεις οργανώσεις στη «μαύρη λίστα» του: τη Χαρακάτ αλ Σαμπιρίν, μια παλαιστινιακή οργάνωση «που ενεργοποιείται στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη» και «έχει την υποστήριξη του Ιράν», τη Λιουά αλ Ταουρά, μια οργάνωση που εμφανίστηκε το 2016 στην Αίγυπτο και τη Χασμ, μια αιγυπτιακή οργάνωση που ιδρύθηκε το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή