Κυπριακές εκλογές: Επικράτηση Αναστασιάδη στο δεύτερο debate

Κυπριακές εκλογές: Επικράτηση Αναστασιάδη στο δεύτερο debate

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άλλο είναι να φας ένα γαλλικό κρουασάν σε παριζιάνικο μπιστρό κι εντελώς διαφορετικό σε κυπριακή καφετέρια. Τόσο γαλλικό ήταν και το πολυδιαφημισμένο debate, μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά το βράδυ της Τετάρτης, αφού τελικά ήταν κυπριακής κοπής, με πέντε δημοσιογράφους αντί για δύο και τους μονομάχους, να προσπαθούν να το φέρουν -κυρίως ο Νίκος Αναστασιάδης- στα μέτρα τους. Γι’ αυτό και στο αρχικό στάδιο η κατανομή του χρόνου έγινε το βασικό στοιχείο της συζήτησης.

Τελικά όμως ο Νίκος Αναστασιάδης έφερε στα μέτρα του και τη συζήτηση, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, που ήταν και το ζητούμενο. Μάλιστα για να παραμείνουμε στο γαλλικό τυπικό, να πούμε ότι Αναστασιάδης έκανε αυτό ακριβώς που είχε πει κάποτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης: Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου.

Έτσι στην πρώτη φάση του debate (βλ. Κυπριακό, εξωτερική πολιτική, ενεργειακά), που ο Σταύρος Μαλάς –λανθασμένα κατά την αντίληψη μας- αντί να τοποθετείται λέγοντας π.χ. τι ο ίδιος προτίθεται να πράξει, αποδύθηκε σε μια επιχείρηση αποδόμησης Αναστασιάδη μέσω ερωτήσεων, ο αντίπαλος του σήκωσε το γάντι. Και το σήκωσε με ένα τρόπο που ήταν δύσκολο ο κ. Μαλάς να αντιδράσει καθότι ο κ. Αναστασιάδης τον αποδομούσε επικοινωνιακά προτάσσοντας το γεγονός ότι, ο ανθυποψήφιος του δεν ήταν στις συνομιλίες και δεν γνώριζε ή ότι δεν τον ενημέρωσαν σωστά ή ότι συγχέει το ένα ζήτημα με το άλλο.

Ήταν μάλιστα εύκολο για τον Αναστασιάδη να αποφύγει ερωτήματα Μαλά, όπως το ότι ο Πρόεδρος απώλεσε στις συνομιλίες, «το αδιαίρετο της κυριαρχίας», που αν και ίσως υπαρκτό θέμα, ποτέ δεν ηγέρθη στη δημόσια σφαίρα ως κορυφαίο. Εκεί που ο κ. Αναστασιάδης φάνηκε να εκνευρίζεται προς στιγμή, ήταν στο ζήτημα με τις εξουσίες του προέδρου και του αντιπροέδρου σε ότι αφορά τη νομή της εξουσίας. Διέφυγε όμως πονηρά και λάθρα λέγοντας, ότι ακούει να λέγονται πράγματα αδιανόητα και απαράδεκτά και για να πείσει πέραν πάσης αμφιβολίας κατέφυγε –ως μη έπρεπε κατά την αντίληψη μας- σε δήλωση ότι θα δώσει την επαύριον στη δημοσιότητα το σχετικό έγγραφο.

Εκείνο που θα μπορούσε να επηρεάσει κάπως για να δώσει κάποιους πόντους στον κ. Μαλά ήταν το ερώτημα γιατί ότι ο Αναστασιάδης έφυγε από το Μον Πελεράν επικαλούμενος το ότι ο Άντρος Κυπριανού ήθελε να έρθει να ενημερώσει το κόμμα του. Το αποδόμησε ο αντίπαλός του λέγοντας ότι αυτό επικαλέσθηκε ο κ. Ακιντζί και ουδείς άλλος. Το πρώτο σετ στο «γαλλικό» γκραν σλαμ το είχε ήδη πάρει ο Νίκος Αναστασιάδης και ήταν λογικό, αφού στη φαρέτρα του Κυπριακού τα βέλη του ήσαν σαφώς περισσότερα, λόγω του ότι το διαχειρίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια κατ’ αποκλειστικότητα, ενώ του κ. Μαλά έμοιαζαν να είναι δανεικά από φροντιστήριο.

Το ίδιο σκηνικό διαδραματίστηκε και στη συζήτηση για τα ενεργειακά ενώ έγινε ακόμα πιο δύσκολο έως και δύσβατο το πεδίο για τον κ. Μαλά και στα υπόλοιπα ζητήματα του debate αφού μπήκε να παίξει στο γήπεδο του αντιπάλου του, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι έχει στοιχεία και χαρτιά για όλα τα πεπραγμένα στα χέρια του κι επιλέγει ποια και πότε θα τα ρίξει στο τραπέζι.

Λάθος τακτική Μαλά

Είναι γνωστό ότι στην πολιτική, όπως και στον πόλεμο, η χαμένη στιγμή δεν ξανάρχεται πλέον και το debate τέλειωσε με επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη, που δεν πήγε περισσότερο διαβασμένος από ότι άλλες φορές στην τηλεόραση αλλά περισσότερο έτοιμος και με αδιαμφισβήτητο όπλο την εμπειρία του. Μάλιστα σε αντίθεση με το προηγούμενο debate που φαινόταν καταβεβλημένος και συνοφρυωμένος, ο Πρόεδρος τη φορά αυτή ήταν ξεκούραστος και άνετος, ενώ και την ώρα που δεν απαντούσε, «πυροβολούσε» επικοινωνιακά και καθόλου τυχαία, με πονηρά χαμόγελα και ειρωνικές γκριμάτσες.

Ο Σταύρος Μαλάς πήγε στο ΡΙΚ, με τον αέρα του νικητή του πρώτου debate, πράγμα που ήταν λάθος διότι, αυτή τη φορά η δομή της τηλεμαχίας ήταν πολύ διαφορετική από την προηγούμενη και χρειαζόταν και μια εντελώς διαφορετική τακτική. Κι αυτή θα έπρεπε, κατά την εκτίμηση μας, να ήταν μία και μοναδική για τον κ. Μαλά: Το μέλλον. Θεωρούμε ότι σε όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα, θα έπρεπε να έχει δομημένο αφήγημα ως προς το τι θα πράξει ο ίδιος, στο Κυπριακό, στο ενεργειακό, στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική, στην έρευνα, στο κάθε τι. Έχοντας απέναντι του ένα εβδομηντάχρονο ανθυποψήφιο, θα έπρεπε να καταστήσει σαφές ότι ο ίδιος αντιπροσωπεύει το μέλλον!

Η προσπάθεια του να αποδομήσει τον Αναστασιάδη μπαίνοντας στη ζώνη ευθύνης του και συνεπώς σε νερά που ήταν άνετος, οδήγησε τον κ. Μαλά σε στην παγίδα που ήταν αυτονόητο ότι θα προσπαθούσε να τον πάει ο κ. Αναστασιάδης, ιδιαίτερα σε περίπτωση που ο δεύτερος θα δυσκολευόταν. Ότι και να του έλεγε ο Μαλάς του ανθυποψηφίου του, εκείνος το μόνο που θα είχε να κάμει τότε, ήταν να ανασύρει το φλάμπουρο Χριστόφια και το χάος που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αντί λοιπόν αυτή η τακτική να ήταν η έσχατη καταφυγή του κ. Μαλά, ήταν αυτή που επιλέγηκε. Γι’ αυτό και έφτασε ο τηλεθεατής να τον βλέπει να κοιτάζει αμήχανα τον κ. Αναστασιάδη, να ανεμίζει κόκκινα και μαύρα γραφήματα, της κατάρρευσης της οικονομίας από την κυβέρνηση Χριστόφια και της αναστύλωσης της από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Γραφήματα που αν και κανείς δεν μπορούσε να διαβάσει, ήταν όμως αρκετά για να τελειώσουν το παιγνίδι.

Στο «γαλλικό» γκραν σλαμ ή αν προτιμάτε στο «γαλλικό» debate μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας, επικράτησε καθαρά ο Νίκος Αναστασιάδης και προχωρεί με ένα ψυχολογικό αβαντάζ προς την τελική αναμέτρηση. Το μέγα ερώτημα είναι αν και στις κάλπες θα κερδίσει τον Σταύρο Μαλά ή αν ο ανθυποψήφιος του θα πάρει τη ρεβάνς εκεί που μετράει, στις ψήφους. Αυτό θα το ξέρουμε ενωρίς το βράδυ της προσεχούς Κυριακής και θα κριθεί εν πολλοίς και από το πώς θα ψηφίσει κυρίως το 25.6% του ενδιάμεσου χώρου, που έλαβε πολιτική εντολή να ψηφίσει «Κανένα».

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή