Ενωτικοί τόνοι αλλά σκληρές θέσεις από Τραμπ

Ενωτικοί τόνοι αλλά σκληρές θέσεις από Τραμπ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν διαφορετικό Ντόναλντ Τραμπ, που δεν θύμιζε σε τίποτα τους εκρηκτικούς τόνους της προεκλογικής του εκστρατείας, ούτε τα καταιγιστικά μηνύματά του μέσω Twitter, αντίκρισαν χθες οι Αμερικανοί. Στην πρώτη του προεδρική ομιλία για την Κατάσταση της Ενωσης, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απέφυγε την εθνικιστική ρητορική και τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων, απευθύνοντας επανειλημμένως εκκλήσεις για δικομματική συναίνεση σε κρίσιμα θέματα.

«Απόψε, καλώ όλους μας να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, να αναζητήσουμε κοινό τόπο και να επιστρατεύσουμε την ενότητα που χρειαζόμαστε προκειμένου να υπηρετήσουμε τον λαό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντισυμβατικός πολιτικός, που έχει διχάσει όσο λίγοι την αμερικανική κοινωνία. Σε αντίθεση με την παρθενική ομιλία του στον λόφο του Καπιτωλίου, στα εγκαίνια της προεδρίας του, που σφραγίστηκε από δυστοπικές, κινδυνολογικές περιγραφές περί «αμερικανικής σφαγής», αυτή τη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ προτίμησε αισιόδοξους τόνους. «Αυτή είναι η δική μας, νέα αμερικανική στιγμή. Ποτέ δεν ήταν καλύτερη στιγμή για να ζήσουμε το αμερικανικό όνειρο», δήλωσε ενώπιον των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, αφού προηγουμένως είχε επαινέσει εαυτόν για το ράλι του Χρηματιστηρίου και το ιστορικό ρεκόρ στην απασχόληση. Σε άλλο σημείο της ογδοντάλεπτης ομιλίας του, εξήγγειλε πρόγραμμα επενδύσεων της τάξης του ενάμισι τρισ. δολαρίων για την ανόρθωση του οδικού δικτύου και ευρύτερα των υποδομών. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε όλα τα επίμαχα προβλήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Παρά τον ήπιο τόνο του, επί της ουσίας ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε στις σκληρές θέσεις που υποστηρίζει. Κατήγγειλε τα «ορθάνοιχτα σύνορα, που έχουν στοιχίσει πολλές ζωές», χαρακτηρίζοντας αδιέξοδη την πολιτική Ομπάμα στο μεταναστευτικό. Χαρακτήρισε την Κίνα και τη Ρωσία «απειλές» για τις ΗΠΑ και έστρεψε τα πυρά του εναντίον της Βόρειας Κορέας και του Ιράν. Προτού ανέβει στο βήμα, υπέγραψε την παράταση λειτουργίας του στρατοπέδου του Γκουαντάναμο, ακυρώνοντας τη σχετική δέσμευση του προκατόχου του.

Παρούσα στην ομιλία του ήταν η σύζυγός του Μελάνια, συνοδευόμενη από τον γιο τους Μπάρον. Ηταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά τη 12η Ιανουαρίου, όταν η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι το επιτελείο Τραμπ έδωσε 130.000 δολάρια σε πορνοστάρ προκειμένου να αποκρύψει ότι είχε σχέσεις με τον σημερινό πρόεδρο το 2006, λίγο μετά τον γάμο του με τη Μελάνια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή