Γερμανία: Θέση-κλειδί για την ΑfD

Γερμανία: Θέση-κλειδί για την ΑfD

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Πέτερ Μπέρινγκερ, o αμφιλεγόμενος-ακραίος-ακροδεξιός βουλευτής του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (ΑfD), εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού (σ.σ. στην οποία συζητείται και αποφασίζεται επίσης εάν θα χορηγηθεί η δόση προς την Ελλάδα) της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας. Κατά της εκλογής του ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), ενώ απείχαν οι βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και των Πρασίνων (Die Gruenen). Τον κ. Μπέρινγκερ υπερψήφισαν μόνον οι βουλευτές της AfD και του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) του κ. Λίντνερ, όπως γράφει η ιστοσελίδα της Welt. Η ψηφοφορία κατέστη αναγκαία δεδομένου ότι οι βουλευτές των κομμάτων CDU/CSU, SPD και των Πρασίνων δεν συναινούσαν στην εκλογή του.

Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά την προεδρία της συγκεκριμένης επιτροπής αναλαμβάνει το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Εάν βέβαια το SPD τελικά περάσει στην αντιπολίτευση θα είναι εκείνο το οποίο θα προεδρεύσει της σημαντικότερης επιτροπής της Βουλής. Ο κ. Μπέρινγκερ είναι αντίπαλος των πακέτων βοήθειας για τη σωτηρία του ευρώ και τάσσεται υπέρ «του άμεσου τερματισμού της μαζικής, παράνομης και επικίνδυνης για την ύπαρξη της Ευρώπης ισλαμικής μετανάστευσης», όπως έχει πει. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται την αποστολή του στην εν λόγω επιτροπή «ως συντονιστική».

«Το 95% των αποφάσεών της θα λαμβάνεται χωρίς ιδιαίτερες συζητήσεις και πιθανόν συναινετικά», δήλωσε στο γερμανικό Reuters. Για το υπόλοιπο 5% δήλωσε πως «πρόκειται για θέματα για τα οποία πραγματικά στην AfD έχουμε διαφορετική πολιτική άποψη».

Στα θέματα αυτά όμως συμπεριλαμβάνονται κυρίως όσα αφορούν το ευρώ και το προσφυγικό. Ακροδεξιοί βουλευτές αναδείχθηκαν εξάλλου σε δύο ακόμη επιτροπές της γερμανικής βουλής, του τουρισμού και της δικαιοσύνης.

Οι στόχοι για το κλίμα

Σε μια άλλη εξέλιξη προχωρούν ικανοποιητικά οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών, αφού οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία και στο συνταξιοδοτικό, καθώς και στους στόχους για το κλίμα ώς το 2030. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές συζητήσεις εντός μίας εβδομάδας. Η Μέρκελ, αποδυναμωμένη αφότου έχασε ψήφους προς όφελος της Ακροδεξιάς τον Σεπτέμβριο, έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της για μια τέταρτη θητεία στην επανάληψη ενός μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική παράλυση των τελευταίων τεσσάρων μηνών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αρχικά επήλθε συμφωνία για το ζήτημα των οικογενειακών επανενώσεων μεταναστών την Τρίτη, με αποτέλεσμα τα δύο στρατόπεδα να προχωρήσουν σε λιγότερο ακανθώδη θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής στον τομέα της κλιματικής αλλαγής. Ετσι αποφασίστηκε η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 40% έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Τέλος, στη χθεσινή συνεδρίαση της γερμανικής βουλής τα μέλη απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του σώματος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπενθύμισε, 73 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Αουσβιτς, πόσο εύθραυστη είναι η ελευθερία και πόσο εύκολα μπορεί να διαρραγεί η κοινωνία των πολιτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή