ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στα Ισπανικά Ταχυδρομεία: Τους απέλυαν Παρασκευή τους προσελάμβαναν Δευτέρα

skandalo-sta-ispanika-tachydromeia-toys-apelyan-paraskeyi-toys-proselamvanan-deytera-2230808

Σε εκτεταμένες προσλήψεις με παράνομα συμβόλαια και σχέσεις απασχόλησης, προέβαιναν τα κρατικά Ταχυδρομεία της Ισπανίας, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico.

Με την έκθεσή της αυτή, η Επιθεώρηση δικαίωσε το Συνδικάτο Αλληλεγγύης Ταχυδρομείων (SSP), το οποίο είχε καταγγείλει πως τα Ταχυδρομεία απέλυαν εργαζομένους την Παρασκευή και τους επαναπροσλάμβαναν την Δευτέρα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, η διοίκηση των Ταχυδρομείων επί πολλά έτη διατηρούσε ένα «σύστημα παράνομων συμβάσεων», που βασιζόταν στην προσωρινή παύση των εργαζομένων την Παρασκευή και την επαναπρόσληψή τους την επόμενη Δευτέρα, εξοικονομώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα χρήματα που θα απέδιδε και τις κρατήσεις για εισφορές στην Κοινωνική Ασφάλιση για τις ημέρες του Σαββατοκύριακου και τις αργίες.

Μολονότι οι καταγγελίες αφορούσαν αρχικά την τακτική των Ταχυδρομείων στο Αλικάντε (νότια), η Επιθεώρηση μετά την έρευνά της διαπίστωσε πως η τακτική αυτή των συμβάσεων «είχε μετατραπεί σε συνήθη πρακτική των Ταχυδρομείων» σε όλα τα υποκαταστήματα κι υπηρεσίες τους στη χώρα.

Τα Ταχυδρομεία παραδέχθηκαν τα πρόστιμα και τις αποζημιώσεις που ώφειλε να καταβάλει στους πληττόμενους εργαζόμενους. Από τα πρακτικά της έκθεσης προκύπτει πως οι συμβάσεις αυτές συνάπτονταν κατ’ εξακολούθηση στο Αλικάντε για την αποφυγή καταβολής των εισφορών για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Σύμφωνα με το SSP, η έκθεση «επιβεβαιώνει την ύπαρξη των παράνομων αυτών μορφών συμβάσεων και μη καταβολής των κοινωνικών εισφορών, που αποδείχθηκε περίτρανα ότι αποτελούν μία χρόνια, γενικευμένη και εξακολουθητική πρακτική».