Υπό κράτηση ο Ραμαντάν για βιασμούς

Υπό κράτηση ο Ραμαντάν για βιασμούς

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Υπό κράτηση έθεσαν χθες οι γαλλικές αρχές τον καθηγητή σύγχρονων ισλαμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τον Ελβετό Ταρίκ Ραμαντάν, μετά τις καταγγελίες δύο γυναικών ότι τις βίασε. Το πρώτο καταγγελλόμενο περιστατικό συνέβη το 2012, αλλά η 40χρονη συγγραφέας Εντά Αγιαρί προχώρησε στην καταγγελία πέντε χρόνια αργότερα, τον περασμένο Οκτώβριο, δηλώνοντας ότι πήρε θάρρος μετά την αποκάλυψη ανάλογων περιστατικών στις ΗΠΑ και την πτώση του μεγαλοπαραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Ουαϊνστάιν. Ο 55χρονος Ραμαντάν, πασίγνωστος στον ισλαμικό κόσμο ως εγγονός του ιδρυτή της μουσουλμανικής αδελφότητας Χασάν αλ Μπάνα, αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Η Αγιαρί είχε γράψει βιβλίο στο οποίο περιέγραφε σεξουαλική επίθεση και βιασμό από έναν διανοούμενο σε δωμάτιο ξενοδοχείου ύστερα από ένα συνέδριο, χωρίς να αναφέρει το πραγματικό όνομα. Στην επίσημη καταγγελία της, η Αγιαρί υποστήριξε ότι πέραν της σεξουαλικής επίθεσης, υπέστη ξυλοδαρμό και απειλές προκειμένου να κρατήσει το στόμα της κλειστό. Οταν η καταγγελία δημοσιεύθηκε, μια δεύτερη γυναίκα παρουσιάστηκε στις γαλλικές αρχές και δήλωσε ότι είχε υποστεί την ίδια μεταχείριση από τον Ραμαντάν τρία χρόνια νωρίτερα, το 2009, πάλι σε δωμάτιο ξενοδοχείου, στην πόλη Λυών.

Η Αγιαρί είχε επικοινωνία με τον Ραμαντάν μέσω Ιντερνετ, καθώς αναζητούσε καθοδήγηση μετά το γιγάντιο βήμα απελευθέρωσης από τον σαλαφιστή σύζυγό της, ο οποίος την κρατούσε κλεισμένη στο σπίτι. Σήμερα η Αγιαρί είναι μαχητική φεμινίστρια και έχει ιδρύσει οργάνωση που βοηθά όσες γυναίκες το επιθυμούν να ξεφύγουν από το δόκανο του φονταμενταλιστικού Ισλάμ.

Ο Ραμαντάν τοποθετείται δημοσίως εναντίον των σαλαφιστών και τζιχαντιστών, ενώ τρέφει συμπάθειες προς το πολιτικό Ισλάμ. Στο παρελθόν υπήρξε σύμβουλος βρετανικών κυβερνήσεων για ζητήματα καταπολέμησης του φονταμενταλισμού και ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων στις δυτικές κοινωνίες.

«Οταν τον επισκέφθηκα, τον έβλεπα σαν άγιο», δήλωσε η Αγιαρί, περιγράφοντας τη συμπεριφορά του, όταν έκλεισε πίσω τους η πόρτα του δωματίου, ως «ζωώδη». O Ραμαντάν κάνει λόγο για «καμπάνια ψεύδους» ενορχηστρωμένη από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή