Στίχοι-ολοκαύτωμα για το αυστριακό FPOe

Στίχοι-ολοκαύτωμα για το αυστριακό FPOe

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Οι επαινετικές αναφορές στο Ολοκαύτωμα και οι σαρκαστικές παροτρύνσεις για ακόμη περισσότερους Εβραίους νεκρούς δεν ταιριάζουν ακριβώς στο μετριοπαθές προφίλ που επιθυμεί να παρουσιάσει το αυστριακό συγκυβερνών κόμμα FPOe. Ομως τέτοιου είδους στίχους τραγουδούν τα μέλη της αδελφότητας Germania, αντιπρόεδρος της οποίας είναι το στέλεχος του FPOe Ούντο Λάντμπαουερ.

Η υπόθεση της αδελφότητας, που ήρθε στο φως έπειτα από ρεπορτάζ του περιοδικού Falter, ερευνάται από την αυστριακή Δικαιοσύνη, ενώ δεν έχει υπάρξει επιμερισμός πολιτικών ευθυνών στον Λάντμπαουερ, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί από τη θέση περιφερειακού βουλευτή του κόμματος, παρά το αίτημα του Αυστριακού προέδρου Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν. Ο Λάντμπαουερ υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τους στίχους που περιλαμβάνονται στο βιβλίο με τα τραγούδια.

Στο θέμα παρενέβη ο καγκελάριος Κουρτς, εισάγοντας τη νομικά μετέωρη έννοια της συλλογικής ευθύνης. «Συμφωνήσαμε να υπάρξει διαδικασία διάλυσης της Germania», δήλωσε ο καγκελάριος Κουρτς. «Θεωρώ ότι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν υπάρχει μόνο ατομική αλλά και συλλογική ευθύνη», πρόσθεσε. Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ σημείωσε ότι η αδελφότητα θα διαλυθεί μόνο αν τεκμηριωθούν παράνομες πράξεις. «Οι υποψίες, από μόνες τους, δεν δικαιολογούν τη διάλυση της αδελφότητας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο ίδιος ο Κικλ, καθώς και άλλοι υπουργοί του FPOe, και το 40% των βουλευτών του κόμματος έχουν υπάρξει μέλη τέτοιων αδελφοτήτων, οι οποίες κάποιες φορές λειτουργούν ως προθάλαμοι του νεοναζισμού. Χαρακτηριστικά τους είναι η παγγερμανική ιδεολογία, η οποία ενέπνευσε και τον Αδόλφο Χίτλερ, αλλά και ο ρατσισμός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή