Τσαβούσογλου: Να μην είναι διπρόσωποι οι Γάλλοι – Προσβολή τα σχόλια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Τσαβούσογλου: Να μην είναι διπρόσωποι οι Γάλλοι – Προσβολή τα σχόλια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Τουρκία θεωρεί προσβλητικά τα σχόλια της Γαλλίας σχετικά με τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Βόρειο Συρία, απάντησε σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα εκτίμησε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη πρέπει να αρχίσουν ξανά.

«Θεωρούμε ότι το να μας δίνει μια χώρα σαν τη Γαλλία προειδοποιήσεις   για μια επιχείρηση την οποία διεξάγουμε σε πλήρη συμφωνία με τους διεθνείς νόμους, συνιστά προσβολή», ήταν η φράση του Τσαβούσογλου.

Χρησιμοποιούμε το δικαίωμά μας  στην αυτοάμυνα και αυτό είναι σε συμφωνία με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είναι εισβολή. Δεν θά' πρεπε να είναι διπρόσωποι».

Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στη «Figaro» είχε εκφράσει την ανησυχία του για την τουρκική εισβολή στη Συρία.

«Αν αποδειχθεί ότι η επιχείρηση αυτή (της Τουρκίας) παίρνει άλλη τροπή από την καταπολέμηση μιας εν δυνάμει τρομοκρατικής απειλής στα τουρκικά σύνορα και γίνεται επιχείρηση εισβολής, τότε καθίσταται πραγματικό πρόβλημα για εμάς», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε ενόχληση στην Αγκυρα. «Αν η Γαλλία ερμηνεύει αυτό το θέμα ως εισβολή, τότε θα πρέπει να αξιολογήσουμε και εμείς τι έχουν κάνει αυτοί (οι Γάλλοι) στη Συρία», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λιβανέζο ομόλογό του Σαάντ αλ Χαρίρι, ο οποίος επισκεπτόταν την τουρκική πρωτεύουσα. «Η ιδέα αυτή είναι εξαρχής διαστροφή της πραγματικότητας. Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν λειτουργεί με προθέσεις εισβολής», προσέθεσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι, ανεξάρτητα από τις βάσιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια των νοτίων συνόρων της, οι κουρδικές οργανώσεις που μάχονται στη Συρία «σαφώς δεν είναι Ισλαμικό Κράτος». Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα επικοινωνήσει εκ νέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, τις επόμενες ημέρες, ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι η φύση της τουρκικής επιχείρησης απαιτεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή