Καταρρίπτοντας μύθους για τα… μαντζούνια του έρωτα

Καταρρίπτοντας μύθους για τα… μαντζούνια του έρωτα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​παράξενη είδηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η παρουσία εντόμων στο πιάτο μας. Ακρίδες, γρύλοι και δύο είδη σκαθαριών που εκτρέφονται σε φάρμες στην Ευρώπη γίνoνται πρώτη ύλη σε μπάρες και ζυμαρικά, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Εντάξει, πολλά έχουμε δει, επίσης διάφορες παραδόσεις ανά τον κόσμο έχουν τις διατροφικές τους ιδιαιτερότητες, αλλά δεν νομίζω ότι θα μπω στον πειρασμό να φάω ζυμαρικά με ακρίδες όση πρωτεΐνη κι αν μου προσφέρουν.

Οπότε δεν συνέχισα την ανάγνωση του άρθρου μέχρι τέλους, απέφυγα τις αναλυτικές λεπτομέρειες, αντιθέτως, βούτηξα με βουλιμία στο καινούργιο βιβλίο του Εκτορα Μποτρίνι «Cucina Amore Mio – Οι ερωτικές συνταγές μου» (εκδ. Brain Food). Ενα μικρό διαμαντάκι, όπου ο πληθωρικός και ικανότατος μάγειρας, με βάση έγκυρες μελέτες, αντλεί από τον πλούτο της μεσογειακής παράδοσης και παρουσιάζει τις «τροφές του έρωτα», συνταγές που περιέχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για καλή όρεξη στο τραπέζι, αλλά και στο… κρεβάτι. Κυρίως όμως, στο πρώτο μισό του βιβλίου, εξηγεί πολλά και δίνει χρήσιμες και ελεγμένες ως προς την ορθότητά τους πληροφορίες.

Η σύγχρονη σεξολογία δεν παίρνει καθόλου στα σοβαρά μαντζούνια και σούπερ τροφές, που υπόσχονται τρελές επιδόσεις. Αναγνωρίζει όμως ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην τροφή και στη σεξουαλική λειτουργία. Ο Μποτρίνι δεν μας προσφέρει άλλο ένα βιβλίο μαγειρικής με σκληρό, γυαλιστερό εξώφυλλο και εντυπωσιακές φωτογραφίες. Μένει στην ουσία και καταρρίπτει αρκετούς μύθους.

Να ένας: «Υπάρχουν αφροδισιακά άμεσης δράσης. Τα τρως και τρέχεις στο κρεβάτι». Προφανώς και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές και άφθονο αλκοόλ, με κάποιες τονωτικές τροφές είναι δυνατό να βελτιώσει την υγεία αλλά και τη σεξουαλική λειτουργία. Επίσης, ο συγγραφέας μάς προτρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στα μαντζούνια και τα βότανα, στα σιρόπια που έρχονται από εξωτικές χώρες και υπόσχονται θαύματα, δύσπιστοι με όσους λένε: «Μου έφεραν ένα βοτάνι από την Ανατολή. Εγινα άλλος άνθρωπος». Πρόκειται για βότανα και παρασκευάσματα που δεν ελέγχονται και συνήθως είναι πανάκριβα. Οπότε η απογοήτευση θα είναι διπλή: και στο κρεβάτι και στην τσέπη σας.

Το βιβλίο ξεχωρίζει γιατί βγάζει τον αναγνώστη από πολλές πλάνες. Η ευκολία του Διαδικτύου έχει κάνει παράλληλα ζημιά. Περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητο ένα ξεκαθάρισμα, μια ταξινόμηση των πραγματικά σημαντικών θεμάτων. Ο Μποτρίνι το κάνει με τον γνωστό ευφάνταστο τρόπο του, έτσι δηλαδή όπως μαγειρεύει. Και στο τέλος σε βάζει και στην κουζίνα με συνταγές που «απογειώνουν», όπως η «σούπα-πύραυλος με σπαράγγια»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή