Απατηλό όνειρο για τις ΗΠΑ η νίκη στο Αφγανιστάν

Απατηλό όνειρο για τις ΗΠΑ η νίκη στο Αφγανιστάν

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι Ταλιμπάν οπισθοχωρούν και οι ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν κοντεύουν να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας, ενώ η κυβέρνηση στην Καμπούλ βρίσκεται μόλις ένα βήμα από το να μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτά λένε τρεις διαδοχικές προεδρικές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια των 16 ετών πολέμου στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, οι πολύνεκρες επιθέσεις σε χωριά, αυτοκινητοπομπές, κυβερνητικά γραφεία και ξενοδοχεία εξακολουθούν. Τρία πλήγματα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων κόστισαν τη ζωή σε 128 ανθρώπους, κυρίως πολίτες στην Καμπούλ. Το τελευταίο πλήγμα ήρθε τη Δευτέρα, όταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν σε αφγανική στρατιωτική ακαδημία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 στρατιώτες.

Στους επόμενους μήνες, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν θα αυξηθεί και θα φτάσει τις 15.000. Σχεδόν το ένα τρίτο, οι 4.000 δηλαδή, θα έχουν φτάσει στη χώρα υπό τη νέα στρατηγική πολέμου του προέδρου Τραμπ. «Θα τελειώσουμε αυτό που πρέπει να τελειώσουμε», είπε ο Τραμπ τη Δευτέρα. «Αυτό που κανείς δεν κατάφερε να τελειώσει, θα το καταφέρουμε».

Αλλά σε αυτόν τον πόλεμο που άρχισε με κάποια αεροπορικά πλήγματα και μερικές εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων το 2001, και τελικά αναπτύχθηκαν εκεί 100.000 άνδρες, τέτοιες υποσχέσεις έχουν ακουστεί και στο παρελθόν. «Πολεμάμε διαρκώς την ίδια μάχη», τόνισε η γερουσιαστής Τάμι Ντάκγουερθ από το Ιλινόις, η οποία είναι παλαίμαχος του πολέμου του Ιράκ. «Οι στρατιώτες μας χάνουν τους φίλους τους, χύνουν το αίμα τους για το ίδιο κομμάτι γης. Συνέχεια…».

Ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις, όταν επισκέφθηκε την Καμπούλ τον Σεπτέμβριο, μεταφέρθηκε με ελικόπτερα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ αντί να ταξιδέψει οδικώς στους δρόμους του φόβου από το διεθνές αεροδρόμιο στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν έριξαν κάποιες ρουκέτες προκειμένου να τον καλωσορίσουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, παρ’ όλα αυτά, επιμένουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην αλλαγή.

«Κοιτάζοντας μπροστά στο 2018, ο πρόεδρος Γκάνι δήλωσε ότι πιστεύει πως τα πράγματα έχουν αλλάξει και εγώ συμφωνώ», δήλωσε ο στρατηγός Τζον Νίκολσον στους δημοσιογράφους του Πενταγώνου στις 28 Νοεμβρίου, αναφερόμενος στον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι. «Η ορμή βρίσκεται με τις αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις». Κι ομολογουμένως πρέπει να το γνωρίζει. Είναι ο τελευταίος από μία μακρά σειρά διοικητών στο Αφγανιστάν και είχε πει το ίδιο σχεδόν ένα χρόνο πριν. «Σήμερα σταθεροποιούμε αυτό που ήταν μία επιδεινούμενη κατάσταση και έχουμε διεθνή υποστήριξη να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στα ερχόμενα χρόνια», δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Δεκέμβριο του 2016. Εξι μήνες αργότερα, φορτηγό φορτωμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε σε κεντρικό δρόμο της Καμπούλ, κοντά στο προεδρικό ανάκτορο και τις ξένες πρεσβείες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 300.

Από το 2001

Η αμερικανική αισιοδοξία πάει πίσω μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2001, όταν η τότε πρώτη κυρία Λόρα Μπους είχε πει ότι «οι Ταλιμπάν έχουν οπισθοχωρήσει και ο λαός του Αφγανιστάν και ιδιαίτερα οι γυναίκες χαίρονται». Τότε τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονταν στο Αφγανιστάν μόλις ένα μήνα. Λίγες ημέρες μετά την έλευση του 2002, ο δεκανέας Νέιθαν Ρος Τσάπμαν έγινε ο πρώτος Αμερικανός στρατιώτης που σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά σε ενέδρα στο ανατολικό Αφγανιστάν. Τον θάνατό του ακολούθησαν 2.215 άλλοι θάνατοι Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές του Πενταγώνου. Τον Μάιο του 2003, ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική προσπάθεια ολοκληρώνεται.

Ωστόσο, τότε η προσοχή των ΗΠΑ είχε στραφεί στο Ιράκ. Οι αμερικανικές δυνάμεις πολεμούσαν μαχητές σε έναν πόλεμο των πόλεων, που αναμεταδόθηκε από όλες τις τηλεοπτικές οθόνες ανά τον κόσμο. Το Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν είχαν αποσυρθεί από τη συλλογική συνείδηση. Το 2009, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την προώθηση 17.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Ο σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφαλείας στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς υποσχέθηκε την αποστολή άλλων 4.000 στρατιωτών, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τις μονάδες εθνικής ασφαλείας του Αφγανιστάν. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν εξακολούθησαν τις επιθέσεις τους, και στο στόχαστρο μπήκαν στρατιωτικές βάσεις στο Μπαγκράμ και στην Κανταχάρ, όπως και μία αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άτομα.

Στα τέλη του 2016, ο στρατηγός Νίκολσον δήλωσε ότι η αμερικανική υποστήριξη «στέλνει σαφές μήνυμα στους εχθρούς της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν και στον κόσμο ολόκληρο ότι δεν πρόκειται να νικήσουν». Ωστόσο, οι Ταλιμπάν είχαν άλλη άποψη. Και εξαπέλυσαν επίθεση διάρκειας 15 ωρών σε μεγάλο ξενοδοχείο της αφγανικής πρωτεύουσας σκοτώνοντας 22 ανθρώπους. Το περασμένο Σάββατο, ακόμη 95 άτομα σκοτώθηκαν στην έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά ασθενοφόρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή