Γερμανία: Την Τρίτη η συμφωνία μεγάλου συνασπισμού σύμφωνα με έγγραφο του SPD

Γερμανία: Την Τρίτη η συμφωνία μεγάλου συνασπισμού σύμφωνα με έγγραφο του SPD

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Την Τρίτη το πρωί, 6 Φεβρουαρίου, οι αρχηγοί του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU), του Χριστιανοκοινωνικού (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος θα παρουσιάσουν την ολοκληρωμένη συμφωνία για το νέο μεγάλο συνασπισμό», όπως προκύπτει από τον εσωτερικό προγραμματισμό της ηγεσίας του SPD, σύμφωνα με την εφημερίδα «Rheinische Post».

Από το εν λόγω έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας του Ντίσελντορφ, προκύπτει ότι «η καγκελάριος Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζέεχοφερ θα συναντηθούν αύριο στις 9 το πρωί (10 ώρα Ελλάδος) στην Bundestag, προκειμένου να υπογράψουν την συμφωνία. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα και η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD».

Yπενθυμίζεται ότι η συμφωνία θα τεθεί στην κρίση της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η σχετική διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως τρεις βδομάδες.

«Για σήμερα Δευτέρα το εσωτερικό έγγραφο του SPD προβλέπει ολοήμερες διαπραγματεύσεις.

Μεταξύ 15:00 και 17:00 η ώρα θα γίνει εσωκομματική ανάγνωση του κειμένου της συμφωνίας και από τις 18:00 , μετά από από μια ωριαία σύσκεψη του SPD, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των συμμετασχόντων στον λεγόμενο μεγάλο, 19μελή, γύρο των τριών κομμάτων. Μετά από αυτήν θα γίνει μία σύντομη ανακοίνωση των τριών πρoέδρων των κομμάτων (CDU/CSU/SPD) στο αίθριο των κεντρικών γραφείων του SPD, το κτίριο των οποίων φέρει το όνομα του Βίλι Μπραντ», αναφέρει επίσης η τοπική εφημερίδα του Ντίσελντορφ. 

«Εφικτή η συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού εντός της ημέρας»

Νωρίτερα, αντιπρόεδρος του CDU και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Aρμιν Λάσετ, μιλώντας στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, τόνισε πως «αν αναλογισθεί κανείς τα κλίμα το οποίο επικράτησε χτες (Κυριακή) και έπειτα από όσα διαπραγματευτήκαμε, εάν το θέλουν όλοι είναι δυνατή η συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό σήμερα».

«Ακόμα και σε δύσκολες στιγμές οι διαπραγματεύσεις απέδειξαν ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Παράδειγμα καλού συμβιβασμού αποτελεί η συμφωνία για το θέμα “Κατοικία και Ενοίκια” και σαν αυτό υπάρχουν αρκετά. Κατά βάσιν επαρκεί για τον συνασπισμό η ήδη επιτευχθείσα πρόοδος, είναι όμως ακόμα αναγκαίο να συζητήσουμε για τα θέματα της υγείας και τα εργασιακά», συμπλήρωσε. 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή