ΚΟΣΜΟΣ

10.316 ημέρες χωρίς το Τείχος του Βερολίνου

10-316-imeres-choris-to-teichos-toy-verolinoy-2231717

Ακριβώς 10.316 ημέρες χωρίς το Τείχος του Βερολίνου συμπλήρωσε σήμερα η Γερμανία, όσες δηλαδή άντεξε και το Τείχος ως σύμβολο διαίρεσης της χώρας.

Το Τείχος, το οποίο εξελίχθηκε σε επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου, είχε μήκος 155 χιλιόμετρα και η ανέγερσή του ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου 1963.

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι επιχείρησαν να το περάσουν και περίπου 140 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να δραπετεύσουν.

Το σημερινό ορόσημο τίμησε η εφημερίδα της πόλης, «Berliner Zeitung», με μια φωτογραφία του Βερολίνου από αέρος και τον τίτλο «Μια πόλη επί 10.316 μέρες».

Σήμερα, ένα τμήμα του Τείχος, μήκους 1,3 χλμ «επιβιώνει» μόνο ως υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής με θέμα την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών, ενώ πάνω του είναι χαραγμένη μια από τις διασημότερες φράσεις σχετικά με την πτώση του: «Πολλοί μικροί άνθρωποι οι οποίοι σε πολλά μικρά μέρη κάνουν πολλά μικρά πράγματα, μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο του κόσμου». Πρόκειται για μία αφρικανική παροιμία και η αποτύπωσή της αποδίδεται στον Γερμανοϊρανό καλλιτέχνη Κανί Αλαβί και στον Γάλλο δημιουργό Μιριέλ Ραού.

10-316-imeres-choris-to-teichos-toy-verolinoy0

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, στο Twitter διαδόθηκε το hashtag «χωρίς την πτώση του Τείχους» (#ohneMauerfall) με την οποία χιλιάδες χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης περιέγραφαν τι θα είχε ή δεν θα είχε συμβεί στη ζωή τους αν δεν έπεφτε το Τείχος.

«…δεν θα είχα γνωρίσει τη γυναίκα της ζωής μου», γράφει ένας χρήστης, «…θα έμενα ακόμη στο θλιβερό δυτικό Βερολίνο και όχι στην ύπαιθρο, στο ανατολικό Βρανδεμβούργο», γράφει ένας άλλος, «…δεν θα είχα πάει στις ΗΠΑ για σπουδές», αναφέρει ένας ακόμη χρήστης του Twitter.

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση, ένας πρώην Ανατολικογερμανός γράφει: «Ήδη τρία χρόνια πριν από την πτώση ήρθα στη Δύση ως παιδί της Ανατολής. Χωρίς την πτώση του Τείχους δεν θα είχα ξαναδεί τους γονείς μου, δεν θα ήταν δυνατό να ταξιδέψουμε μαζί στην Ελλάδα και η μητέρα μου δεν θα είχε γνωρίσει ποτέ το εγγόνι της».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)