Η επιχείρηση στο Αφρίν κοστίζει στην Τουρκία

Η επιχείρηση στο Αφρίν κοστίζει στην Τουρκία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τη φονικότερη ημέρα από την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στο Αφρίν της Συρίας βίωσε την Κυριακή ο στρατός της Αγκυρας, που θρήνησε επτά θύματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των απωλειών στις τάξεις του στρατού από την εκστρατεία «Κλάδος ελαίας», η οποία ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου, να ανέλθει στις 14.

Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν δέχθηκε επίθεση το τανκ στο οποίο επέβαιναν, ενώ άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα. Ο ένας εξ αυτών σκοτώθηκε στο Αφρίν και ο άλλος στην τουρκική πλευρά των συνόρων κατά της διάρκεια επίθεσης που αποδόθηκε στους Κούρδους της Συρίας (YPG). Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υποσχέθηκε ότι οι κουρδικές ομάδες θα πληρώσουν διπλάσιο τίμημα, ενώ στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έπληξαν κουρδικούς στόχους στα βορειοανατολικά του Αφρίν. Η Τουρκία θεωρεί τα μέλη του YPG βραχίονα του εκτός νόμου κουρδικού ΡΚΚ, το οποίο αγωνίζεται εδώ και τρεις δεκαετίες για αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι τοπικές αρχές της επαρχίας Αφρίν κάλεσαν τη Ρωσία, όπως επίσης και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, να ενεργήσουν προκειμένου να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Αγκυρας στη βόρεια Συρία, κατηγορώντας τη Μόσχα για «συνέργεια» στον θάνατο δεκάδων αμάχων. «Ζητάμε ιδίως από τη Ρωσία να σταματήσει να στηρίζει το τρομοκρατικό κράτος της Τουρκίας», τονίζουν σε ανακοίνωση οι τοπικές αρχές του Αφρίν. Η Μόσχα «φέρει ευθύνη για τις σφαγές που διαπράχθηκαν από το φασιστικό τουρκικό κράτος», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση. Χθες, οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν θέσεις νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, που είναι η βαθύτερη μέχρι στιγμής διείσδυσή τους στο εσωτερικό της χώρας βάσει της συμφωνίας με τη Ρωσία και το Ιράν για την αποκλιμάκωση της βίας. Η ανακοίνωση ήρθε έξι μέρες αφότου στρατιωτικό κονβόι της Τουρκίας που κατευθυνόταν στην περιοχή δέχθηκε επίθεση και υποχρεώθηκε σε υποχώρηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή