Συνταγματικό Δικαστήριο: Εξετάζει την συνταγματικότητα της ψηφοφορίας του SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Συνταγματικό Δικαστήριο: Εξετάζει την συνταγματικότητα της ψηφοφορίας του SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την συνταγματικότητα της διαδικασίας που έχει επιλέξει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ψηφοφορία των μελών του προκειμένου να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό εξετάζει το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει δεχθεί ήδη πέντε προσφυγές εναντίον της ψηφοφορίας.

Κεντρικό επιχείρημα των προσφυγών, εκ των οποίων μία έχει ήδη απορριφθεί από το Δικαστήριο, είναι η παραβίαση της ελευθερίας των βουλευτών και των βασικών αρχών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αρμόδιο να αποφασίσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Το 2013 πάντως, ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης «μεγάλου» συνασπισμού, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει αντίστοιχες προσφυγές, χωρίς καν να μπει στην ουσία τους, απαντώντας ότι συνταγματική προσφυγή γίνεται μόνο για πράξεις της δημόσιας εξουσίας, ενώ η σύναψη μιας συμφωνίας κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ πολιτικών κομμάτων και η εσωκομματική διαμόρφωση θέσης δεν μπορούν να θεωρηθούν «δημόσια πράξη». «Δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει σε ένα κόμμα ποια μορφή εσωτερικής διαμόρφωσης άποψης θα επιλέξει», δήλωσε στην «Neue Osnabrücker Zeitung» ο συνταγματολόγος Γιερν Ίψεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή