ΚΟΣΜΟΣ

Συνταγματικό Δικαστήριο: Εξετάζει την συνταγματικότητα της ψηφοφορίας του SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης

syntagmatiko-dikastirio-exetazei-tin-syntagmatikotita-tis-psifoforias-toy-spd-gia-ton-schimatismo-kyvernisis-2231854

Την συνταγματικότητα της διαδικασίας που έχει επιλέξει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ψηφοφορία των μελών του προκειμένου να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό εξετάζει το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει δεχθεί ήδη πέντε προσφυγές εναντίον της ψηφοφορίας.

Κεντρικό επιχείρημα των προσφυγών, εκ των οποίων μία έχει ήδη απορριφθεί από το Δικαστήριο, είναι η παραβίαση της ελευθερίας των βουλευτών και των βασικών αρχών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αρμόδιο να αποφασίσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Το 2013 πάντως, ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης «μεγάλου» συνασπισμού, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει αντίστοιχες προσφυγές, χωρίς καν να μπει στην ουσία τους, απαντώντας ότι συνταγματική προσφυγή γίνεται μόνο για πράξεις της δημόσιας εξουσίας, ενώ η σύναψη μιας συμφωνίας κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ πολιτικών κομμάτων και η εσωκομματική διαμόρφωση θέσης δεν μπορούν να θεωρηθούν «δημόσια πράξη». «Δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει σε ένα κόμμα ποια μορφή εσωτερικής διαμόρφωσης άποψης θα επιλέξει», δήλωσε στην «Neue Osnabrücker Zeitung» ο συνταγματολόγος Γιερν Ίψεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ