ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Μακ Μάστερ – Τίλερσον στην Τουρκία

episkepsi-mak-master-amp-8211-tilerson-stin-toyrkia-2231911

Σε φάση διπλωματικής προσέγγισης δείχνουν να βρίσκονται η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες περνούν μία από τις δυσκολότερες περιόδους στις μεταξύ τους σχέσεις για πληθώρα λόγων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία το Σαββατοκύριακο, και ακολούθως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, την επόμενη εβδομάδα. 

Οι δύο αυτές επισκέψεις έρχονται σε μία χρονική στιγμή που η Άγκυρα έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην εμφύλια σύγκρουση της Συρίας, πραγματοποιώντας εκστρατεία εναντίον των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με την Άγκυρα, η κουρδική αυτή πολιτοφυλακή είναι «τρομοκρατική οργάνωση» και λειτουργεί ως συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού αναμένεται να είναι το κύριο αντικείμενο των συνομιλιών, με κυριότερο θέμα την αμερικανική παρουσία στην περιοχή της Μανμπίτζ, στην οποία η Τουρκία σκοπεύει να διευρύνει τη στρατιωτική δράση της.

Κύρια αιτία της έντασης μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων είναι η στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στη YPG, στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.