«Δεν αμφισβητείται η ενότητα της χώρας», λέει ο Μακρόν

«Δεν αμφισβητείται η ενότητα της χώρας», λέει ο Μακρόν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΙΑΚΕΙΟ. Εκκλήσεις για ενισχυμένη αυτονομία απηύθυναν χθες πολιτικά στελέχη της Κορσικής στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη νήσο.

Φθάνοντας χθες στην Κορσική, ο Μακρόν συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης για τα είκοσι χρόνια από τη δολοφονία του νομάρχη Κλοντ Ερινιάκ, τον οποίο δολοφόνησαν μέλη ακραίας αυτονομιστικής οργάνωσης το 1998 στην πρωτεύουσα του νησιού, Αιάκειο.

Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους αυτονομιστές, οι οποίοι ενισχύθηκαν σημαντικά στις τοπικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Μακρόν είχε προγραμματίσει χθες το βράδυ συνάντηση με στελέχη των μεγαλύτερων αυτονομιστικών κομμάτων. Στις εκλογές του Δεκεμβρίου, η εθνικιστική συμμαχία «Για την Κορσική» κατέλαβε τα δύο τρίτα των εδρών της τοπικής Βουλής.

Η επίσκεψη του προέδρου επρόκειτο να ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί, με σημαντική ομιλία του για το μέλλον της Κορσικής.

Τι ζητούν οι αυτονομιστές

Οι ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος ζητούν συνταγματικά κατοχυρωμένο ειδικό καθεστώς για την Κορσική και μεγαλύτερη αυτονομία. Ενα από τα κύρια αιτήματά τους αφορά την ανακήρυξη της κορσικανικής διαλέκτου σε επίσημη γλώσσα του νησιού, καθώς και τη χορήγηση αμνηστίας σε Κορσικανούς αυτονομιστές, κρατούμενους για βίαιες πράξεις.

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει ορισμένα από τα αιτήματα των αυτονομιστών, αποκλείοντας ωστόσο εκ προοιμίου την αναγνώριση των κορσικανικών ως επίσημης γλώσσας και την αμνηστία σε καταδικασθέντες για βίαια εγκλήματα.

«Η Δικαιοσύνη απεφάνθη»

«Η Κορσική, ένα περήφανο νησί, αμαυρώθηκε από το έγκλημα αυτό. Η γαλλική Δικαιοσύνη απεφάνθη, ενώ οι καταδίκες για το έγκλημα αυτό θα παραμείνουν και οι δράστες δεν θα αμνηστευθούν», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην επέτειο της δολοφονίας του νομάρχη Ερινιάκ.

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του μετριοπαθούς αυτονομιστικού κόμματος Femu και πρόεδρος της τοπικής Βουλής Ζιλ Σιμεονί προειδοποίησε τον πρόεδρο Μακρόν για τον κίνδυνο νέου κύματος βίας σε περίπτωση που το Παρίσι δεν αντιμετωπίσει τις συνομιλίες στο Αιάκειο με τη δέουσα σοβαρότητα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή