Ο Τραμπ επιθυμεί να δώσει κατάθεση στον Μάλερ παρά την επιφυλακτική στάση των δικηγόρων του

Ο Τραμπ επιθυμεί να δώσει κατάθεση στον Μάλερ παρά την επιφυλακτική στάση των δικηγόρων του

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του Τραμπ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο μιας κατάθεσής του στον Ρόμπερτ Μάλερ, ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να καταθέσει στον ειδικό ανακριτή, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο τους πολιτικούς συμμάχους του.

Ο Τραμπ πιστεύει πως είναι αθώος, αλλά και δίνει έμφαση στην εμπειρία  που έχει αποκτήσει από τις ένορκες καταθέσεις του για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, σύμφωνα με μία πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του. «Ωστόσο, δεν έχει κατανοήσει την σπουδαιότητα της κατάστασης,» δηλώνει η ίδια πηγή. «Αν βρεθείς εκεί δεν μπορείς να επιστρέψεις πίσω. Δεν είναι τόσο εύκολο,» προσθέτει.

«Ο Τραμπ βασικά λέει πως είναι ανοιχτός σαν βιβλίο. Δεν έχω κάνει τίποτα λάθος και είμαι διατεθειμένος να το δηλώσω ενόρκως,» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Άντονι Σκαραμούτσι, στον Τζέικ Τάπερ.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να καταθέσει προσωπικά ενώπιον του Μάλερ, δεν μπορεί ν’ αγνοήσει τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του (δικηγόρους, φίλους και μέλη του Κογκρέσου) που τον προτρέπουν να μην προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Το CNN μετέδωσε πρώτο την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι δικηγόροι του προέδρου έχουν αντίθετη άποψη, σχετικά με μία κατάθεσή του στον ειδικό ανακριτή, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχετικό πλαίσιο διαβουλεύσεων.

Ο ειδικός ανακριτής από την πλευρά του, δεν έχει επίσημα ζητήσει την κατάθεση του προέδρου, ενώ κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει γνώση του θέματος, ενώ οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται έχουν ανεπίσημο χαρακτήρα.

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας εντός συγκεκριμένου πλαισίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, η κατάθεση του Τραμπ μπορεί να είναι γραπτή ή να περιοριστεί σ’ ένα ορισμένο εύρος ερωτήσεων που θα έχουν προσυμφωνηθεί.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί άνθρωποι από το περιβάλλον του Τραμπ θεωρούν το ενδεχόμενο μιας κατάθεσης του προέδρου Τραμπ στον ειδικό ανακριτή, ως ένα επικίνδυνο εγχείρημα.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση συνωμοσία με την Ρωσία.

Οι ανησυχίες του περιβάλλοντος του Τραμπ σχετικά με μία κατάθεσή του στον Μάλερ, εντοπίζονται στο ενδεχόμενο ο ειδικός ανακριτής στην διάρκεια της κατάθεσης να καταφέρει και ν’ αποσπάσει κάποιο στοιχείο από τον πρόεδρο, επί τη βάσει του οποίου θα μπορέσει να στηρίξει μία προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.

Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τάι Κόμπ υποστήριξε πρόσφατα ότι οι δικηγόροι του προέδρου είναι προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο εξέλιξης μιας κατάθεσής του σε πιθανή “παγίδα ψευδορκίας.”

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε τις εξελίξεις.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό στην Ουάσινγκτον, ο ειδικός ανακριτής είχε ζητήσει από κυβερνητική υπηρεσία τον περασμένο Ιούνιο, να διαφυλάξει έγγραφα που ήταν σχετικά με την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας στον Τραμπ. Η κίνηση αυτή, θεωρείται ενδεικτική της προσπάθειας που έκανε ο ειδικός ανακριτής προκειμένου να διευρύνει το πλαίσιο της έρευνας του, το άμεσο χρονικό διάστημα που ακολούθησε τον διορισμό του.

Το αίτημα του Μάλερ απευθύνθηκε προς την ομοσπονδιακή υπηρεσία που υποστηρίζει την μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας (General Services Administration). Η αποστολή του, έγινε στις 22 Ιουνίου, περίπου έναν μήνα μετά τον επίσημο διορισμό του Μάλερ.

Ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την επικοινωνία μεταξύ του FBI και της GSA από τον Μάρτιο του 2017, πριν από τον διορισμό του Μάλερ δηλώνει ότι το ενδιαφέρον της έρευνας του FBI είχε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τότε, το FBI είχε ζητήσει από την αναφερόμενη υπηρεσία να διαβουλευτεί με το Κογκρέσο, πριν προχωρήσει στην διάθεση εγγράφων για την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας από τον πρόεδρο Ομπάμα, στον πρόεδρο Τραμπ.

Ένα πιο διευρυμένο αίτημα του FBI είχε σταλεί προς την GSA, όταν ένας πράκτορας της διεύθυνσης καταπολέμησης της τρομοκρατίας έστειλε αίτημα προς τον υποδιευθυντή της GSA για την διατήρηση των εγγράφων, των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αλλά και των επικοινωνιών της ομάδας του Τραμπ κατά την μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στα χέρια του το CNN και τα οποία απέκτησε μέσω της ειδικής νομοθεσίας (Freedom of Information Act Request).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή