Γερμανία: Στις 4 Μαρτίου αποφασίζουν τα μέλη του SPD

Γερμανία: Στις 4 Μαρτίου αποφασίζουν τα μέλη του SPD

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επί σχεδόν έναν μήνα, ώς τις 4 Μαρτίου, η τύχη της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα κρέμεται από τα 463.723 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Παρά την ευφορία που συνόδευσε το αίσιο πέρας των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και βασικός επικεφαλής του «NoGroKo» («όχι στον μεγάλο συνασπισμό») Κέβιν Κίνερτ επέμεινε στην άρνηση της συγκυβέρνησης.

«Δεν απορρίπτουμε μόνο τη συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό, απορρίπτουμε και το πολιτικό στυλ που σήμερα κυριαρχεί» δήλωσε ο Κίνερτ, καλωσορίζοντας στο κόμμα σχεδόν 25.000 νέα μέλη, που γράφτηκαν από την 1η Ιανουαρίου ώς την καταληκτική ημερομηνία της 6ης Φεβρουαρίου.

Οι αντίπαλοι του «μεγάλου συνασπισμού» θεωρούν ότι η συγκυβέρνηση βλάπτει σοβαρά το κόμμα, το οποίο συγκέντρωσε μόλις 20,5% στις τελευταίες εκλογές και ότι ο μόνος τρόπος να αποφύγει τον αποδεκατισμό είναι η ανανέωση στην αντιπολίτευση, όχι οι συμβιβασμοί της συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες. Στις αιτιάσεις ότι έγραψε νέα μέλη προκειμένου να επηρεάσει τεχνητά το αποτέλεσμα, ο Κίνερτ απάντησε ότι τα νέα μέλη «ήρθαν για να ανανεώσουν το κόμμα και η παρουσία τους είναι απαραίτητη».

«Στο νήμα»

Ο παράγοντας αυτός θα αποδειχθεί σημαντικός μόνο αν η ψηφοφορία κριθεί «στο νήμα», προοπτική κάθε άλλο παρά απίθανη. Δημοσκόπηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD deutschlandtrend Φεβρουαρίου) διαπίστωσε ότι το 52% των ψηφοφόρων του κόμματος θεωρεί καλή την προοπτική μεγάλου συνασπισμού, ενώ το 46% κακή. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξήχθη προ δεκαπενθημέρου μεταξύ 600 στελεχών του κόμματος ήταν αναπάντεχα οριακό, με τις συνομιλίες να παίρνουν το πράσινο φως μόλις από το 56% των στελεχών. Η ελπίδα του προεδρείου του SPD είναι ότι η προοπτική της κατάκτησης τριών σημαντικών υπουργείων (Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας) θα κάμψει τις εσωκομματικές αντιρρήσεις, ιδίως σε συνδυασμό με τον φόβο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης – που θα είναι αναπόφευκτη, αν τορπιλιστεί ο «μεγάλος συνασπισμός».

Στο κείμενο των 177 σελίδων περιλαμβάνονται μέτρα που απευθύνονται στη νεολαία του κόμματος, όπως περισσότερα φοιτητικά δάνεια, καλύτεροι μισθοί μαθητευόμενων και κατάργηση των διαδοχικών συμβολαίων ορισμένου χρόνου. Ο Σουλτς επίσης προσπάθησε να αποφύγει τη μετατροπή του «όχι» σε ψήφο εναντίον του, ανακοινώνοντας εκ των προτέρων ότι αποχωρεί από τα ηνία του κόμματος.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά (20 Φεβρουαρίου ώς 2 Μαρτίου), μετά την απόρριψη, χθες, από το συνταγματικό δικαστήριο προσφυγών που ζητούσαν την ακύρωσή της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή