Στα χέρια των Κούρδων τα δύο τελευταία μέλη των «Beatles» του Ισλαμικού Κράτους

Στα χέρια των Κούρδων τα δύο τελευταία μέλη των «Beatles» του Ισλαμικού Κράτους

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο Βρετανοί τζιχαντιστές, μέλη του Ισλαμικού Κράτους και γνωστοί για τη συμμετοχή τους στον βασανισμό και την εκτέλεση δυτικών αιχμαλώτων, συνελήφθησαν από Κούρδους μαχητές στη Συρία, αναφέρουν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι δύο άνδρες που έχουν ταυτοποιηθεί ως Αλεξάντα Κότεϊ και ο Ελ Σάφι Ελσέιχ, άνηκαν σε έναν πολύ μικρό πυρήνα τεσσάρων ατόμων με την ονομασία «Beatles», η οποία τους είχε δοθεί λόγω των βρετανικών προφορών και του αριθμού τους. Και τα τέσσερα μέλη του πυρήνα ήταν από το Λονδίνο.

Ο βρετανικός αυτός πυρήνας του ΙΚ ήταν αρμόδιος συγκεκριμένα για εκτελέσεις, φέροντας την ευθύνη για τον αποκεφαλισμό περισσότερων από 27 δυτικών αιχμαλώτων, καθώς και για τον βασανισμό πολλών ακόμη. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ των θυμάτων τους συγκαταλέγονται οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ και ο Αμερικανός εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση Πίτερ Κάσιγκ.

Οι δύο άνδρες ήταν τα τελευταία μέλη της ομάδας που δρούσαν ακόμη στη Συρία, καθώς ο επικεφαλής τους, ο διαβόητος Μοχάμεντ Εμουάζι, ευρύτερα γνωστός ως Τζιχάντι Τζον, σκοτώθηκε το 2015 κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού της Ράκα, και το τέταρτο μέλος, ο Έιν Ντέιβις, βρίσκεται φυλακισμένος στην Τουρκία από πέρυσι, με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επίσης ορισμένα στοιχεία αναφορικά με τα δύο τελευταία μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα, σημειώνοντας ότι ο Κότεϊ στρατολογούσε νέα μέλη στην εξτρεμιστική οργάνωση και ο Ελσέιχ ήταν φημισμένος για τις άγριες ανακρίσεις του, οι οποίες περιελάμβαναν εικονικές εκτελέσεις και εικονικούς πνιγμούς.

Ο «αστέρας» της ομάδας, Τζιχάντι Τζον, έγινε ευρύτερα γνωστός τη διετία 2014-2015, εμφανιζόμενος σε διάφορα βίντεο εκτελέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης, φορώντας μία ολόμαυρη στολή που άφηνε ακάλυπτα μόνο τα μάτια του και κρατώντας ένα μαχαίρι με το οποίο αποκεφάλιζε το εκάστοτε θύμα του. Πριν από κάθε εκτέλεση, συνήθιζε να εκτοξεύει απειλές κατά της Βρετανίας και της Δύσης γενικότερα, με τη χαρακτηριστική βρετανική προφορά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή