ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε μετ’ εμποδίων το νομοσχέδιο χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε μετ’ εμποδίων το νομοσχέδιο χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκριναν το νομοσχέδιο που αναμένεται ότι θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους μέχρι το πέρας του οικονομικού έτους 2019 και την αύξηση των δαπανών τομέων του δημόσιου τομέα. Έχοντας περάσει τις διάφορες αντιστάσεις στα δύο σώματα του Κογκρέσου, το νομοσχέδιο θα καταλήξει στο Οβάλ Γραφείο, όπου πρέπει να επικυρωθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 240 έναντι 186 ψήφων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τρεις ώρες νωρίτερα, με 71 έναντι 28 στη Γερουσία.

Στη Γερουσία, οι γερουσιαστές δυσκολεύθηκαν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις που προέβαλε την τελευταία στιγμή ο Ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ που ήταν αντίθετος στις δαπάνες που θα χρηματοδοτούνται από έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι το Κογκρέσο έχασε την προθεσμία, ώστε να περάσει το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την ανανέωση της χρηματοδότησής του και να αποφευχθεί μία ακόμη αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. Το νομοσχέδιο των 600 σελίδων προτείνει αύξηση των δαπανών του κράτους κατά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως για την άμυνα και τις εσωτερικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Επισήμως, η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σταμάτησε στις 07:00 ώρα Ελλάδας. Η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε τους δημόσιους λειτουργούς ότι λόγω της διακοπής της, η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών εν μέρει τουλάχιστον θα ανασταλεί και τους προέτρεψε να επικοινωνήσουν με τις οικείες υπηρεσίες τους πριν να πάνε στις θέσεις τους σήμερα. Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που θα ανασταλεί εν μέρει η λειτουργία υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους μέσα σε τρεις εβδομάδες, μετά την αποτυχία του αμερικανικού κοινοβουλίου να εγκρίνει ένα σχέδιο νόμου βάσει του συμβιβασμού στον οποίο είχαν καταλήξει οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί. Η πρώτη παράλυση του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ είχε σημειωθεί την 20ή Ιανουαρίου και διήρκεσε τρεις ημέρες.

Για να αποτραπεί το διαβόητο shutdown, η πρόταση νόμου που προβλέπει τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι το 2019 θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί ως τα μεσάνυχτα από τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να σταλεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προς επικύρωση.

Η αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους μπορεί να αποδειχθεί πολύ σύντομη, αλλά αντανακλά την πόλωση στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό παρότι ο συμβιβασμός που προτάθηκε είχε την υποστήριξη ηγετικών στελεχών τόσο των δημοκρατικών όσο και του GOP.

Η υπηρεσία διαχείρισης και προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα «διαφέρει ανά υπηρεσία» και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι «θα πρέπει να απευθυνθούν στην υπηρεσία τους για να λάβουν οδηγίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή