Γερμανία: Σύγκρουση αντιλήψεων περί συγκυβέρνησης

Γερμανία: Σύγκρουση αντιλήψεων περί συγκυβέρνησης

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρέθηκαν χθες τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, με τη δεξιά πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών να εκφράζει δυσαρέσκεια για την υπερβολική, κατά την άποψή τους, επιρροή του SPD στην προγραμματική συμφωνία και την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών να επιμένει στην καταψήφιση της συγκυβέρνησης.

«Καγκελάριος με κάθε τίμημα. Η Μέρκελ χαρίζει την κυβέρνηση στο SPD», ήταν ο χθεσινός τίτλος της εφημερίδας Bild. «Επειτα από αυτή την προέλαση, το SPD δεν πρέπει να φοβάται την ψηφοφορία των μελών του. Αλλά για τους Χριστιανοδημοκράτες, οι διαπραγματεύσεις ήταν πανωλεθρία. Η νέα κυβέρνηση θα είναι μία από τις πιο πολυέξοδες όλων των εποχών, οι επιθυμίες των Σοσιαλιστών για δαπάνες επικράτησαν και η δημοσιονομική πειθαρχία θυσιάστηκε», εκτίμησε ο Χόλγκερ Στέλτσνερ στη FAZ. Ο επικεφαλής της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών, ο 28χρονος Κέβιν Κίνερτ, διαφωνεί με την εκτίμηση ότι η έγκριση της συγκυβέρνησης στην εσωκομματική ψηφοφορία είναι εξασφαλισμένη. Ο Κίνερτ κατηγόρησε χθες τον επικεφαλής του κόμματος Μάρτιν Σουλτς ότι έσπευσε να αλλάξει τη συζήτηση, μόλις ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, ανακοινώνοντας ότι παραδίδει τη σκυτάλη της κομματικής ηγεσίας στην Αντρέα Νάλες, αντί να υπερασπιστεί το πολιτικό περιεχόμενο της συμφωνίας.

Στις 4 Μαρτίου

«Η εντολή του συνεδρίου ήταν να υπάρξουν βελτιώσεις σε τρεις τομείς, στον περιορισμό της προσωρινής απασχόλησης, στην κατάργηση της περίθαλψης δύο ταχυτήτων και στην αύξηση του αριθμού των οικογενειών προσφύγων που επανενώνονται», είπε ο Κίντερτ. «Στο πρώτο επετεύχθη ένας συμβιβασμός, αλλά στα άλλα δύο όχι. Η άλλη πλευρά ήταν αμετακίνητη για το προσφυγικό, ενώ στο θέμα της υγείας συμφώνησαν μόνο να συσταθεί επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα». Το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στις 4 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή