Ν.Κορέα: Ο Μάικ Πενς απέφυγε να παρευρεθεί σε δεξίωση με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας

Ν.Κορέα: Ο Μάικ Πενς απέφυγε να παρευρεθεί σε δεξίωση με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, δεν συνέπλευσε με το κλίμα φιλίας ανάμεσα στα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου την ημέρα της Τελετής Έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ, αποφεύγοντας να παρευρεθεί σε ένα δείπνο, στο οποίο θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον επικεφαλής του προεδρείου της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης της Βόρειας Κορέας και θείο του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Σύμφωνα με το πλάνο του τραπεζιού των δώδεκα θέσεων που έδειξε η τηλεόραση, ο Πενς θα καθόταν ακριβώς απέναντι από τον Κιμ Γιονγκ Ναμ στη δεξίωση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της νοτιοκορεατικής προεδρίας, ο Πενς έφθασε καθυστερημένος, «χαιρέτισε αυτούς που ήταν καθισμένοι στο τραπέζι και έφυγε χωρίς να καθίσει». Εντούτοις, προσέθεσε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τη Σεούλ ότι θα δειπνούσε με τους αμερικανούς αθλητές. «Κατά συνέπεια το σερβίτσιο του δεν είχε τοποθετηθεί στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Εντούτοις, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος βρέθηκε σε κάποια στιγμή στον ίδιο χώρο με τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, τονίζοντας όμως ότι οι δύο άνδρες απέφυγαν να διασταυρώσουν τα βλέμματα τους. Αμφότεροι ήταν καλεσμένοι του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν, λίγο πριν από την έναρξη της τελετής.

Ενδεικτικό της διατήρησης της έντασης αναφορικά με το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, είναι το γεγονός πως ο Πενς έφερε μαζί του ως καλεσμένο τον πατέρα του Ότο Γουάρμπιερ, του νεαρού Αμερικανού που πέθανε μετά την αποφυλάκιση του από τις βορειοκορεατικές φυλακές, στις οποίες βρέθηκε λόγω διάπραξης «σοβαρών εγκλημάτων κατά του κράτους». Σύμφωνα με το κορεατικό πρακτορείο, ο Πενς εγκατέλειψε την αίθουσα όπου τους υποδέχθηκε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος σε μόλις πέντε λεπτά. 

Σε αντίθετο μήκος κύματος, ο Μουν Τζε-ιν αντάλλαξε χειραψίες με τον Κιμ Γιονγκ Ναμ και με τη μικρή αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, σε μία ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο κρατών. 

Εντούτοις, παρά την αποφυγή του Βορειοκορεάτη αξιωματούχου στη δεξίωση, ο Πενς κάθισε σχετικά κοντά με τον θείο και την αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στην Τελετή Έναρξης.

(Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή