Σουλτς: Δεν θα είμαι υπουργός στη νέα κυβέρνηση

Σουλτς: Δεν θα είμαι υπουργός στη νέα κυβέρνηση

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε ότι δεν θα αναλάβει τελικά το υπουργείο Εξωτερικών ή οποιαδήποτε άλλη θέση στη νέα κυβέρνηση, θέλοντας να δώσει τέλος σε μία εσωκομματική διαμάχη σχετικά με τη θέση του σε αυτή και να ενισχύσει τη στήριξη του κόμματος στο νέο μεγάλο συνασπισμό.

Σε ανακοίνωση του, ο Σουλτς δήλωσε ότι οι διαμάχες στο εσωτερικό του SPD διακινδυνεύουν την επικράτηση του «ναι» στην εσωκομματική ψηφοφορία για την επικύρωση της συμμετοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, η συμφωνία για τον οποίο επετεύχθη την Τετάρτη, μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων.

«Οι προσωπικές μου φιλοδοξίες πρέπει να μείνουν πίσω από το συμφέρον του κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποίησε την απόσυρση του ενδιαφέροντός του για συμμετοχή στην κυβέρνηση συνασπισμου.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η από εμένα από κοινού με την ηγεσία του SPD διαπραγματευθείσα προγραμματική συμφωνία ξεχωρίζει για το γεγονός ότι μπορεί να βελτιώσει σε πολλούς τομείς τη ζωή των ανθρώπων. Πάντα τόνιζα ότι – εάν μπαίναμε σε έναν συνασπισμό – θα το κάναμε μόνο εφόσον μπορούσαμε να βρούμε στην προγραμματική συμφωνία τα σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα για βελτιώσεις στην παιδεία, την περίθαλψη, τις συντάξεις, την εργασία και την φορολογία. Είμαι περήφανος που μπορώ να πω ότι αυτό συνέβη.

Ειδικά η νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Ακόμη περισσότερο, είναι για μένα υψίστης σημασίας τα μέλη του SPD να υπερψηφίσουν την συμφωνία επειδή θα έχουν και αυτά πειστεί από το περιεχόμενό της, όπως εγώ.

Λόγω της συζήτησης γύρω από το πρόσωπό μου βλέπω να κινδυνεύει η επιτυχία της ψηφοφορίας. Για αυτό δηλώνω την παραίτησή μου από την πρόθεση να μπω στην κυβέρνηση και ελπίζω ταυτόχρονα ότι έτσι τελειώνει η συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα εντός του SPD».

Παρά την επίτευξη της συμφωνίας, πολλά μέλη της βάσης του κόμματος βλέπουν με σκεπτικισμό μία νέα συμμαχία με τη Μέρκελ, καθώς το SPD υπέστη το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα στη μεταπολεμική περίοδο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, μετά τη λήξη του τρίτου μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού των δύο κομμάτων μετά το 1949.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της πρόθεσης του να παραιτηθεί από την ηγεσία του SPD μετά την επίτευξη της συμφωνίας με το CDU, ο Σουλτς είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στον νεό κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών. Η ανακοίνωση του προκάλεσε έντονη κριτική σε κύκλους του κόμματος, καθώς ο ίδιος είχε πει δημόσια πριν από τις εκλογές, ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση υπό τη Μέρκελ. 

Επιπλέον, η δήλωση του αναφορικά με το γερμανικό ΥΠΕΞ ενόχλησε έντονα τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έκανε λόγο για «έλλειψη σεβασμού» από πλευράς του Σουλτς.

«Βλέπω, λόγω της εσωκομματικής συζήτησης γύρω από το πρόσωπό μου, να κινδυνεύει η επιτυχία στην εσωκομματική ψηφοφορία του SPD για την επικύρωση της συμμετοχής στην κυβέρνηση μεγάλου" συνασπισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σουλτς στη γραπτή ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι γι' αυτό τον λόγο αποσύρει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση. «Ταυτόχρονα ελπίζω βαθιά ότι με αυτό τελειώνουν εντός του SPD οι συζητήσεις γύρω από τα πρόσωπα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή