Ο Μακρόν ζητεί τη συμβολή Πούτιν για επίλυση Συριακού

Ο Μακρόν ζητεί τη συμβολή Πούτιν για επίλυση Συριακού

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί η κλιμάκωση των βομβαρδισμών σε δύο περιοχές της Συρίας, το Ιντλίμπ και την ανατολική Γούτα, εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να ασκήσει την επιρροή του ώστε να παραμεριστούν τα εμπόδια στις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ για την πολιτική επίλυση του Συριακού. Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για τις ενδείξεις περί χρήσης βομβών χλωρίου εναντίον αμάχων τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν υποδέχθηκε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βερσαλλίες, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε προειδοποιήσει ότι τυχόν χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ θα αποτελούσε υπέρβαση «κόκκινης γραμμής» και θα μπορούσε να προκαλέσει απαντητικά πλήγματα από τον γαλλικό στρατό. Οι ανησυχίες του Γάλλου προέδρου εναρμονίζονται με τις δυσοίωνες διαπιστώσεις αναλυτικού ρεπορτάζ των New York Times για τον πόλεμο στη Συρία. Οι συντάκτες του εκτιμούν ότι, αντί να σβήνουν οι πολεμικές εστίες μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, οι συγκρούσεις κλιμακώνονται τουλάχιστον σε δύο μέτωπα: στις κατά βάση αγροτικές περιοχές του Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία και στο αστικό περιβάλλον της ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, όπου οι συγκρούσεις έχουν πάρει χαρακτήρα καταστροφικού πολέμου φθοράς, με το μέτωπο βασικά αμετάβλητο για χρόνια.

Στο μεταξύ, η ηγεσία της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG ανακοίνωσε ότι ένας από τους δύο Βρετανούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που αποκαλούνταν «Μπιτλς» και είχαν συμμετάσχει σε βασανιστήρια και εκτελέσεις Δυτικών, προσπαθούσε να διαφύγει προς την Τουρκία όταν συνελήφθη από τις κουρδικές δυνάμεις. Ο εκπρόσωπος της YPG, Ρεντούρ Σελίλ, υποστήριξε ότι «φίλοι του από την τουρκική πλευρά των συνόρων» τον βοηθούσαν στην προσπάθειά του. Αξιωματούχος στην Αγκυρα έκανε λόγο για αστήρικτη προπαγάνδα των Κούρδων κατά της χώρας του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή