Γερμανία: Οργή Γκάμπριελ και αποχώρηση Σουλτς

Γερμανία: Οργή Γκάμπριελ και αποχώρηση Σουλτς

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Λόγω των συζητήσεων γύρω από το άτομό μου, βλέπω ότι κινδυνεύει η επιτυχία της ψηφοφορίας των μελών του κόμματος. Ως εκ τούτου αποφάσισα να μην εισέλθω στην κυβέρνηση και ελπίζω ότι αυτό θα βάλει τέρμα στις συζητήσεις περί ατόμων». Με τα λόγια αυτά, ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς αναγνώρισε τον τεράστιο θόρυβο που προξένησε στο εσωτερικό του κόμματός του η απόφασή του να αφαιρέσει τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας.

Τον Οκτώβριο, ο Σουλτς είχε δεσμευθεί ότι δεν θα υπηρετήσει «ποτέ» σε κυβέρνηση με καγκελάριο την Αγκελα Μέρκελ, υπόσχεση που ο ίδιος ξέχασε, αλλά το κόμμα όχι. Ως τέως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Σουλτς ήθελε να επανέλθει στη διεθνή σκηνή μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και αυτό το αξίωμα εξασφάλισε στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που έληξαν το πρωί της Τρίτης. (Το ζήτημα της κατανομής αξιωμάτων απασχόλησε τις διαπραγματεύσεις επί 14 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων μέλη των αποστολών κοιμόνταν σε άλλες αίθουσες στα πατώματα, όπως αποκάλυψε χθες ο Χορστ Ζεεχόφερ.)

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που άφησε να εννοηθεί ότι όταν είχε παραχωρήσει στον Σουλτς τα ηνία του κόμματος είχε λάβει διαβεβαίωση υπουργοποίησης, αντέδρασε με οργή. Ο Γκάμπριελ ακύρωσε όλες τις υποχρεώσεις του και άφησε να διαρρεύσει στον Τύπο ότι η μικρή του κόρη είπε ότι θα είναι καλύτερα να περνά χρόνο μαζί της «παρά με τον κύριο που έχει μαλλιά στο πρόσωπο».

Το ερώτημα τώρα είναι αν η οπισθοχώρηση Σουλτς θα διασώσει τη συγκυβέρνηση από τη δυσαρέσκεια των 460.000 μελών που υπάρχει σοβαρή περίπτωση να εκδηλωθεί στην εσωκομματική ψηφοφορία. Ο επικεφαλής της Νεολαίας του κόμματος Κέβιν Κίνερτ έγραψε χθες ότι έχει ήδη ξεκινήσει την περιοδεία του για το «όχι» στην εσωκομματική ψηφοφορία και βρίσκεται πολύ μακριά από το «πολιτικό καρναβάλι» του Βερολίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή