ΚΟΣΜΟΣ

Επιβολή στολών Αρμάνι σε ιαπωνικό σχολείο

Επιβολή στολών Αρμάνι σε ιαπωνικό σχολείο

Το θέμα της σχολικής στολής έχει απασχολήσει πολλές φορές την κοινή γνώμη. Τώρα, σε ένα σχολείο στην Ιαπωνία τα πράγματα μοιάζουν να γίνονται ακόμα δυσκολότερα, ιδιαιτέρως για τους γονείς.

Ενα δημόσιο δημοτικό σχολείο στην ακριβή, εμπορική συνοικία του Τόκιο, την Γκίνζα, αποφάσισε να επιβάλει στους μαθητές του τη χρήση σχολικών στολών σχεδιασμένων από τον ιταλικό οίκο μόδας Αρμάνι, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες από πολλούς γονείς, ανέφεραν χθες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το δημοτικό σχολείο Ταϊμέι προγραμματίζει τη χρήση των ακριβών και καλοραμμένων στολών για τους νεοεισερχόμενους μαθητές του.

Η κάθε στολή στοιχίζει περισσότερα από 729 δολάρια (σχεδόν 596 ευρώ), περιλαμβανομένης της προαιρετικής αγοράς συνοδευτικών αξεσουάρ, δηλαδή είναι πάνω από τρεις φορές ακριβότερη από τη σημερινή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Huffington Post.

Τα κεντρικά γραφεία του οίκου μόδας Αρμάνι στην Ιαπωνία, που βρίσκονται στην Γκίνζα, απέχουν μόλις 200 μέτρα από το σχολείο.

«Εξεπλάγην και διερωτήθηκα γιατί να επιλεγούν τόσο πολυτελείς, επώνυμες σχολικές στολές για ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο», είπε στην εφημερίδα μια μητέρα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ανησυχώ ότι τα παιδιά θα αποκτήσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι κάτι ακριβό είναι καλό, ενώ κάτι φθηνό είναι κακό», είπε η ίδια, το παιδί της οποίας πρόκειται να ξεκινήσει να φοιτά στο συγκεκριμένο σχολείο τον Απρίλιο, οπότε αρχίζει η νέα σχολική χρονιά.

Σε επιστολή του προς τους γονείς τον Νοέμβριο, ο διευθυντής του σχολείου Τοσιτσούγκου Γουάντα ανέφερε ότι το Ταϊμέι είναι ορόσημο της πόλης και ότι η απόφαση για την επιβολή των στολών Αρμάνι έχει στόχο να δημιουργήσει ατμόσφαιρα που αρμόζει σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, γενικότερα έντονο προβληματισμό δημιουργεί η ανάγκη επιβολής ενός ενδυματολογικού κώδικα στα σχολεία, καθώς είναι αμφίβολο κατά πόσον η ομοιομορφία της στολής βοηθά στην ανάπτυξη της ατομικότητας και της ιδιαίτερης προσωπικότητας του κάθε μαθητή.