Διαδήλωση νεοφασιστών στη Ματσεράτα

Διαδήλωση νεοφασιστών στη Ματσεράτα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΤΣΕΡΑΤΑ. Ιταλοί νεοφασίστες διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Ματσεράτα υπέρ του δικαιώματος στo ρατσιστικό αιματοκύλισμα. Πέντε ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον μαύρων στην πόλη της κεντρικής Ιταλίας, περίπου 40 ομοϊδεάτες του δράστη συνέρρευσαν στη Ματσεράτα και διαδήλωσαν με προτεταμένο το δεξί χέρι σε φασιστικό χαιρετισμό.

Οι νεοφασίστες συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε 15 συλλήψεις. Το Σάββατο, ο 26χρονος αποτυχημένος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Λέγκας του Βορρά Λούκα Τραΐνι κυκλοφορούσε επί δύο ώρες με το αυτοκίνητο στην πόλη και πυροβολούσε εναντίον ανθρώπων από την Αφρική, με αποτέλεσμα να τραυματίσει πέντε άνδρες και μία γυναίκα. Ο Τραΐνι πυροβόλησε επίσης εναντίον των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ μετά τη σύλληψή του οι Αρχές βρήκαν στο σπίτι του αντίγραφο του βιβλίου «Ο αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ, καθώς και σημαία με τον κέλτικο σταυρό.

Οι νεοφασίστες μετέβησαν με πούλμαν στην Ματσεράτα, παρότι ο δήμαρχος είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις. Σήμερα αναμένεται πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιφασιστικών και αριστερών οργανώσεων.

Στις 31 Ιανουαρίου ανακαλύφθηκε στην ύπαιθρο κοντά στη Ματσεράτα το τεμαχισμένο πτώμα της 18χρονης τοξικοεξαρτημένης Πάμελα Μαστροπιέτρο. Οι δικαστικές έρευνες για τον δράστη επεκτείνονται στον κύκλο του Νιγηριανού Ινοσεντ Οσεγκάλε, ο οποίος μετέφερε τις βαλίτσες με το πτώμα, ενώ οι ιατροδικαστές δεν έχουν ακόμη καταλήξει ποιος συνδυασμός ηρωίνης και βίας οδήγησε την κοπέλα στον θάνατο. Η υπόθεση της Μαστροπιέτρο αναφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ από τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, σε προεκλογική ομιλία, στο πλαίσιο της εξαγγελίας του για 150.000 απελάσεις.

Δύο ημέρες αργότερα και αφότου είχε μεσολαβήσει το μπαράζ πυροβολισμών από τον Τραΐνι, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να υπερκεράσει τον Σαλβίνι υποσχόμενος να απελάσει 600.000 μετανάστες. (Ο Μπερλουσκόνι είπε ότι η Ιταλία θα κρατήσει μόνο τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που είναι 30.000, χωρίς να διευκρινίζει αν θα επιθυμούσε να απελάσει και τη Μαροκινή καλλονή Ρούμπι, με την οποία σχετιζόταν.)

Δεκαπλασιασμός

Τα εγκλήματα φυλετικού ή ρατσιστικού μίσους δεκαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, από 71 το 2012 σε 803 το 2016, ενώ η προεκλογική περίοδος έχει οδηγήσει σε ανοικτή εκδήλωση φασιστικών συμπεριφορών. Στο Παλέρμο, ομάδες της νεοφασιστικής οργάνωσης Forza Nuova επιβιβάζονται στα λεωφορεία που εξυπηρετούν περιοχές μεταναστών, σε αυτό που ονομάζουν «αποστολές ασφαλείας».

«Μετά τα γεγονότα της Ματσεράτα είναι σαφές σε όλους ποια είναι η ιδέα των νεοφασιστών για την ασφάλεια», δήλωσε ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο.

Ο συνονόματός του Αντρέα Ορλάντο, υπουργός Δικαιοσύνης, μετέβη στη Ματσεράτα προκειμένου να ενθαρρύνει τις δικαστικές αρχές «να ενεργήσουν με ηρεμία, να μη δίνουν σημασία στις εφημερίδες και να μην απαντούν στις πιέσεις που προέρχονται από την πλατεία». «Είναι ανευθυνότητα να δικαιολογεί κανείς εγκληματικές και τρομοκρατικές συμπεριφορές δίδοντάς τους πολιτική αξία, ο κίνδυνος είναι τεράστιος», προσέθεσε ο Ορλάντο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή