ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνει ό,τι θέλει

germanydip
german-chanc

«Ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνει ό,τι θέλει, καθώς η πολιτική για τον προϋπολογισμό και την Ευρώπη αποφασίζεται από κοινού», τόνισε η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο κόμμα της.

«Θα ήθελα να κρατήσω το υπουργείο, αλλά η πολιτική έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις και ένας υπουργός δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Προϋπολογισμός και ευρωπαϊκή πολιτική ασκούνται από κοινού», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι ήταν σαφές ότι, εάν το SPD δεν έπαιρνε το υπουργείο, δεν θα καθίστατο δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

«Η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση. Η εναλλακτική επιλογή δεν ήταν καλύτερη», δήλωσε και περιορίστηκε να χαμογελάσει όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ, ότι "αν η διαπραγμάτευση διαρκούσε λίγο ακόμη, θα παίρναμε και την Καγκελαρία».

Η Καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι τα ονόματα των στελεχών που θα αναλάβουν τα έξι υπουργεία που εξασφάλισε το CDU θα γίνουν γνωστά πριν από το έκτακτο συνέδριο της 26ης Φεβρουαρίου ώστε οι σύνεδροι να μπορούν να αποφασίσουν έχοντας πλήρη εικόνα και υποσχέθηκε, κατά την επιλογή των προσώπων, να λάβει υπόψη της και «όχι μόνο τους άνω των 60 ετών», αλλά να δώσει ευκαιρίες «και σε όσους έχουν το πολιτικό τους μέλλον μπροστά τους», καθώς και να εκπροσωπηθεί όλο το εύρος των απόψεων του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος του Μάρτιν Σουλτς, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η κατανομή των υπουργείων δεν αλλάζει και σημείωσε ότι το πρόσωπο που θα το στελεχώσει αποτελεί απόφαση του SPD. Ευχήθηκε πάντως «ανθρώπινα, κάθε καλό» στον κ. Σουλτς, ο οποίος, όπως είπε, διανύει δύσκολη περίοδο.

Σε ό,τι αφορά την ίδια, απέρριψε την υπόθεση ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του CDU και τόνισε ότι πάντα θεωρούσε ότι "Καγκελαρία και προεδρία του κόμματος πάνε μαζί". Δήλωσε δε αποφασισμένη να εξαντλήσει την τέταρτη κυβερνητική της θητεία, έως το 2021

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS