Ρωσία: Βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί – Ψάχνουν απαντήσεις στα συντρίμμια

Ρωσία: Βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί – Ψάχνουν απαντήσεις στα συντρίμμια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αίτια που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία με το αεροσκάφος Αντόνοφ An-148 της Saratov Airlines το απόγευμα της Κυριακής αναζητούν οι ρωσικές αρχές, οι οποίες προς το παρόν αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ρωσία: Βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί – Ψάχνουν απαντήσεις στα συντρίμμια-1

Το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντομοντέτοβο Μόσχας με προορισμό την πόλη Ορσκ, ενώ, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από το υπουργείο Μεταφορών και οι 71 επιβαίνοντες ηλικίας από 5 έως 79 ετών, (65 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος) έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αμεση ήταν η εντολή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για διερεύνηση του δυστυχήματος, ενώ στις έρευνες, σύμφωνα με ρωσικά μέσα, συνέδραμε και η ρωσική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, χωρίς, ωστόσο, προς το παρόν να έχουν προκύψει ενδείξεις για τρομοκρατία.

Ρωσία: Βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί – Ψάχνουν απαντήσεις στα συντρίμμια-2

Σε δύσβατο σημείο εντοπίστηκε ένας από τους καταγραφείς πτήσεων του αεροσκάφους την Κυριακή, ενώ το πρωί της Δευτέρας ρωσικά μέσα κάνουν λόγο για τον εντοπισμό δεύτερου μαύρου κουτιού, του καταγραφέα των φωνών στο πιλοτήριο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, που επικαλείται εκπρόσωπο του αρχηγείου των επιχειρήσεων η κατάσταση του πρώτου μαύρου κουτιού του αεροπλάνου, που κατέγραφε τις παραμέτρους της πτήσης, είναι σε «ικανοποιητική» κατάσταση.  Οπως μεταδίδει το Associated Press, οι δύο πιλότοι δεν ανέφεραν κάποιο πρόβλημα ούτε ενεργοποίησαν κλήση έκτακτης ανάγκης μέχρι το αεροπλάνο να χαθεί από τα ραντάρ, ωστόσο για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο έχουν εκφραστεί στο παρελθόν ανησυχίες, σχετικά με ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας.

Ειδικότερα, έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε για τα μέτρα ασφαλείας το 2004 όταν Τσετσένοι βομβιστές κατέστρεψαν δύο αεροσκάφη που είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο σκοτώνοντας συνολικά 90 άτομα. Επίσης, το 2011 σε βομβιστική επίθεση στον χώρο αφίξεων είχαν χάσει τη ζωή τους 37 άνθρωποι.

Ρωσία: Βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί – Ψάχνουν απαντήσεις στα συντρίμμια-3

Τα σενάρια για τα αίτια της συντριβής

Παρόλο που είναι νωρίς να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, σύμφωνα με Russia Today που επικαλείται ειδικούς. Ωστόσο, τρεις είναι σύμφωνα με τους ερευνητές οι πιθανές αιτίες της αεροπορικής τραγωδίας: οι άσχημες καιρικές συνθήκες, ανθρώπινο λάθος χειρισμού και τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος.

Μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ειδικούς παρουσιάζουν ως επικρατέστερο σενάριο μια ενδεχόμενη βλάβη στο αντιπαγωτικό σύστημα του κινητήρα του Αντόνοφ. Σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου ούτε υπήρξε αναφορά για ένδειξη βλάβης στο κέντρο ελέγχου.

Η Ελένα Βορόνοβα, εκπρόσωπος της Saratov Airlines, δήλωσε πως δεν υπήρχαν ανησυχίες για την τεχνική κατάσταση του αεροπλάνου, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 2010 και είχε περάσει από σέρβις στην εταιρία το 2016.

Σημείωσε ότι ο ένας πιλότος είχε περισσότερες από 5.000 ώρες πτήσης, εκ των οποίων οι 2.800 με αεροπλάνο τύπου Antonov 148 και ο δεύτερος πιλότος «μετρούσε» 812 ώρες πτήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή