Στα 88,2 δισ. δολάρια το κόστος της ανοικοδόμησης του Ιράκ

Στα 88,2 δισ. δολάρια το κόστος της ανοικοδόμησης του Ιράκ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 88,2 δισ. δολάρια υπολογίζεται το κόστος της ανοικοδόμησης του Ιράκ μετά από τον πολυετές πόλεμο και την οικονομική αναταραχή, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε διεθνές συνέδριο στο Κουβέιτ, ο επικεφαλής του σχεδιαζόμενου υπουργείου Εσωτερικών Qusay Abdulfattah.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 22 δισ. δολάρια είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν άμεσα ενώ τα υπόλοιπα 65 δισ. δολάρια μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα σημείωσε ότι επείγουσα είναι η ανάγκη για χρηματοδότηση στον τομέα της στέγασης.

Το Ιράκ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από την τζιχαντιστική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους τον Δεκέμβριο, καθώς προχώρησε στην ανακατάληψη των εδαφών του που είχαν στην κατοχή τους μαχητές του ISIS από το 2014. Πλέον το Ιράκ στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της χώρας και αναζωογόνησης της οικονομίας του αναζητά ξένες επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων για υλοποίηση έργων στους τομείς των συγκοινωνιών, ενέργειας και αγροτικής ανάπτυξης. i

Σημαντικό το πλήγμα και στην εκπαίδευση

Στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη της χρηματοδότησης στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών από το 2014 έχουν σημειωθεί 150 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις εκπαίδευσης αλλά και 50 επιθέσεις σε κέντρα υγείας.

Οι εν λόγω επιθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί το 50% των σχολείων του Ιράκ με αποτέλεσμα πάνω από 3 εκατομμύρια παιδιά να διακόψουν την εκπαίδευσή τους. Επιπλέον, στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ένα στα τέσσερα παιδιά στο Ιράκ να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ 4 εκατομμύρια χρειάζονται οικονομική βοήθεια.

«Τα παιδιά είναι το μέλλον του Ιράκ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Geert Cappelaere τονίζοντας την ανάγκη επένδυσης στην εκπαίδευση στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της χώρας.  «Το Διεθνές Συνέδριο στο Κουβέιτ είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες του κόσμου να δείξουν την πρόθεσή τους να επενδύσουν στα παιδιά και μέσω αυτού να επενδύσουν στην σταθερότητα του Ιράκ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, «οι ΗΠΑ – που ηγούνταν της διεθνούς συμμαχίας που παρείχε στήριξη από αέρος στο Ιράκ στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους – δεν σχεδιάζει να ενισχύση οικονομικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή