ΚΟΣΜΟΣ

Τρικυμία χωρίς τέλος στον Λευκό Οίκο

trikymia-choris-telos-ston-leyko-oiko-2233190

Υπό άλλες συνθήκες, η καινούργια εβδομάδα θα είχε ανατείλει ευοίωνη για τους Ρεπουμπλικανούς. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα και τον πρόεδρο σε ανάκαμψη. Το «λουκέτο» σε υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης απετράπη με τον διακομματικό συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό. Η συζήτηση για το μεταναστευτικό αρχίζει και ο Τραμπ έχει προγραμματίσει σειρά εξαγγελιών και εκδηλώσεων για το δημοφιλές θέμα περί αναστύλωσης των υποδομών. Ωστόσο, η νέα θύελλα που έπληξε τον Λευκό Οίκο με τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, αλλά και οι αμφιλεγόμενες αντιδράσεις του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ απειλούν να αλλάξουν επί τα χείρω την εικόνα της κοινής γνώμης.

Αμερικανικά μέσα φέρουν τον Τραμπ να πνέει μένεα εναντίον του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, στρατηγού Κέλι, και να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αντικατάστασής του. Αν και η δυσαρέσκεια του προέδρου για τον στενό συνεργάτη του «σιγόβραζε» εδώ και μήνες, φαίνεται ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο χειρισμός του Κέλι αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση του υφισταμένου του Ρομπ Πόρτερ. Τα ερωτήματα που τίθενται από τα μέσα ενημέρωσης είναι πότε και τι ακριβώς γνώριζε ο Κέλι και γιατί δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα.

Δημοσίως, ο Τραμπ δεν έχει εκφραστεί εναντίον του Κέλι. Μάλιστα, η σύμβουλός του Κέλιαν Κόνγουεϊ δήλωσε ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου. Επιπλέον, ο Τραμπ κατηγόρησε, μέσω Twitter, τα μέσα ενημέρωσης ότι μεγεθύνουν αυτή την υπόθεση, βάζοντας στο περιθώριο ουσιώδεις και ευνοϊκές για την κυβέρνησή του εξελίξεις.

Ηταν όμως ο ίδιος ο πρόεδρος που προκάλεσε κύμα αρνητικής δημοσιότητας με ένα άλλο μήνυμά του στο Twitter, το Σάββατο το πρωί. «Οι ζωές ανθρώπων καταστρέφονται με μια απλή καταγγελία», σχολίασε αναφορικά με την «υπόθεση Πόρτερ» και άλλες καταγγελίες του κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης. Κάτι που, όπως φοβούνται αρκετοί Ρεπουμπλικανοί, θα μπορούσε να απομακρύνει πολλούς, ιδίως γυναίκες, από το κόμμα ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική τροχιά, ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου για το Κογκρέσο.

Εντυπωσιακή ήταν και η αποκάλυψη της Washington Post, σύμφωνα με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ προτιμά να ενημερώνεται προφορικά για τις σημαντικότερες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, αντί να διαβάζει τα σχετικά ντοκουμέντα κάθε μέρα. Μάλιστα, έχει αραιώσει σε ανησυχητικό βαθμό και αυτές τις προφορικές ενημερώσεις, καθώς μόνο τρεις εβδομάδες στη μέχρι τώρα προεδρία του ενημερώθηκε όλες τις ημέρες της εβδομάδας.