ΚΟΣΜΟΣ

Σεξουαλικά σκάνδαλα και στη ΜΚΟ Oxfam

sexoyalika-skandala-kai-sti-mko-oxfam-2233217

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam ανακοίνωσε χθες ότι η αναπληρώτρια γενική διευθύντριά της, η Πένι Λόρενς, υπέβαλε την παραίτησή της, στον απόηχο του σκανδάλου που αποκαλύφθηκε και αφορούσε την ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά ορισμένων μελών της στο Τσαντ και την Αϊτή.

Η Πένι Λόρενς ανέλαβε την ευθύνη επειδή η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση «δεν αντέδρασε με επάρκεια» στις καταγγελίες που διατυπώθηκαν.

«Τις τελευταίες ημέρες ενημερωθήκαμε για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τη συμπεριφορά των μελών μας στο Τσαντ, καθώς και στην Αϊτή, στις οποίες δεν καταφέραμε να απαντήσουμε επαρκώς», ανέφερε στην ανακοίνωση της παραίτησής της.

«Είναι πλέον σαφές ότι αυτοί οι ισχυρισμοί συμπεριλαμβανομένης και της πρόσληψης ιερόδουλων και οι οποίοι σχετίζονταν με τη συμπεριφορά τόσο του διευθυντή (του παραρτήματος της Oxfam) στο Τσαντ όσο και μελών της ομάδας του είχαν διατυπωθεί πριν μετακινηθεί στην Αϊτή», πρόσθεσε.

Εκφράζοντας τη «λύπη» και την «ντροπή» της για «τη συμπεριφορά των εργαζομένων στο Τσαντ και την Αϊτή», η Λόρενς διαβεβαίωσε ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη».

Τα μέλη της Oxfam κατηγορούνται ότι προσέλαβαν νεαρές πόρνες στην Αϊτή, ανάμεσά τους και ανήλικες, το 2011 κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής για την ανακούφιση των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλούν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση ανθρωπιστικών οργανώσεων που δεν λαμβάνουν μέτρα για να εξαλείψουν τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης με δράστες μέλη του προσωπικού τους.

Η επικεφαλής της Oxfam International δήλωσε ότι το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη η ΜΚΟ στην Αϊτή τής «ράγισε την καρδιά», ενώ η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας Πένι Μόρντοντ προειδοποίησε ότι το Λονδίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διακόπτει τη χρηματοδότηση όποιας ΜΚΟ δεν συμμορφώνεται προς τους κανόνες συμπεριφοράς των στελεχών της στο εξωτερικό και χαρακτήρισε «ποταπές» τις πράξεις στις οποίες φέρονται να ενέχονται τα στελέχη της Oxfam.