Λίγο πέρα από τη φαντασία του Ασίμοφ

Λίγο πέρα από τη φαντασία του Ασίμοφ

8' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρώτη μορφή Skype ή FaceTime είχαμε δει σε μια σκηνή του «Metropolis» (1927) του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ. Οταν οι θεατές του Μεσοπολέμου είχαν δει ότι υπάρχει οθόνη στην οποία προβάλλεται ο συνομιλητής στην άλλη άκρη της γραμμής, ίσως είχαν παραξενευτεί – και ενδεχομένως είχαν χλευάσει την αστείρευτη φαντασία του σπουδαίου οτέρ. Το 2014 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το 1964, οπότε ο Ισαάκ Ασίμοφ έγραψε το περίφημο άρθρο του «Επίσκεψη στην Παγκόσμια Εκθεση το 2014» στους New York Times. Αφορμή γι’ αυτή τη δημοσίευση ήταν η επίσκεψή του στην αντίστοιχη έκθεση του 1964, την οποία βρήκε ανέμπευστη σχετικά με τις προβλέψεις των εκθεμάτων για το άμεσο μέλλον. Σε εκείνο το κείμενο, ο μέγας «προφήτης» του 20ού αιώνα είχε προβλέψει, μεταξύ άλλων, ότι σε 50 χρόνια η ανθρώπινη φυλή θα υφίσταται αθεράπευτη βαρεμάρα, οι συσκευές θα ήταν χωρίς καλώδιο, τα οχήματα θα μπορούν και να πετούν, ο άνθρωπος θα κατοικήσει τη Σελήνη, ενώ ο κόσμος θα αυτοματοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, υποκαθιστάμενος από μηχανές, συσκευές και ρομπότ. Δεν έπεσε πολύ έξω. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η ανθρωπότητα πάσχει από ανήκεστο πλήξη (ίσως, βέβαια, παράγει περισσότερη απ’ όση καταναλώνει), ωστόσο ο κόσμος μας αυτοματοποιείται, τα οχήματα πετούν κανονικά και, την ίδια στιγμή, δεν χρειάζονται οδηγό-πιλότο εντός τους – αρκεί μια δορυφορική σύνδεση, όπως, εξάλλου, για πλείστες όσες συσκευές.

Η «Κ» σήμερα επιλέγει και παρουσιάζει τέσσερις τέτοιες εφευρέσεις, τις οποίες θα είχε ίσως ζηλέψει μέχρι και αυτός ο Ισαάκ Ασίμοφ. Η πρώτη είναι ένα αυτόματο ταξί, το οποίο, αντί να συναντά κίνηση στους δρόμους, την παρακολουθεί αφ’ υψηλού. Η δεύτερη αφορά έναν ψηφιακό «αντ’ αυτού», που κάνει τις δουλειές μας φορώντας το πρόσωπό μας. Η τρίτη είναι ένα κομψό βραχιόλι, το οποίο, εκτός από στυλ, προσφέρει στους χρήστες του τη δυνατότητα να ελέγχουν τις νυχτερινές τους συνήθειες, που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Η τελευταία είναι ο μαγικός καθρέφτης της μητριάς της Χιονάτης, η οποία επιμόνως ρωτούσε: Ποια είναι η πιο όμορφη; Αυτός ο καθρέφτης απαντάει περίπου σε αυτή την ερώτηση.

Λίγο πέρα από τη φαντασία του Ασίμοφ-1

Το αυτόματο ιπτάμενο ταξί της κινεζικής Ehang μπορεί να μεταφέρει έως 120 κιλά, για 25 λεπτά.

Εναέριο ταξί, ακόμη και για τυφώνες

Πριν από τρία χρόνια, όταν η κινεζική εταιρεία Ehang βρέθηκε στη σκηνή της μεγαλύτερης έκθεσης ηλεκτρονικών ειδών στο Λας Βέγκας και παρουσίασε τα φιλόδοξα σχέδιά της για την κατασκευή ενός αυτόματου ιπτάμενου οχήματος για τη μεταφορά ανθρώπων, το κοινό την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό και αμφιβολίες. Ορισμένοι παρευρισκόμενοι δήλωσαν πως η εταιρεία παραήταν επηρεασμένη από τον «Πόλεμο των Αστρων», χάνοντας την επαφή με τις τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής μας. Ωστόσο, έπειτα από μήνες μυστικοπάθειας γύρω από το πρότζεκτ της, η Ehang αποστόμωσε και τους πιο σκληρούς επικριτές της.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε η εταιρεία την προηγούμενη εβδομάδα, το φουτουριστικό αυτόματο όχημα φαίνεται ικανό να μεταφέρει ένα άτομο βάρους μέχρι και 120 κιλών για τουλάχιστον 25 λεπτά, φτάνοντας την εντυπωσιακή ταχύτητα των 130 χλμ./ώρα. Ανάμεσα στα 40 άτομα που έχουν ήδη δοκιμάσει το «αυτόματο ιπτάμενο ταξί» περιλαμβάνονται ο διευθυντής της εταιρείας Χου Χουάζι, καθώς και διάφορα κυβερνητικά στελέχη της επαρχίας Γκουανγκζού. Γνωρίζοντας πως η μεγαλύτερη ανησυχία των μελλοντικών χρηστών του αυτόματου οχήματος είναι σαφέστατα η ασφάλεια, η εταιρεία προσέθεσε με βεβαιότητα πως το όχημα διατηρεί τη δυνατότητα πτήσης ακόμη και σε περίπτωση τυφώνα πέμπτης κατηγορίας, παρουσιάζοντας και τη λειτουργία άμεσης προσγείωσης στην πλησιέστερη περιοχή.

Η Ehang στοχεύει να φέρει τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά σε ταινία επιστημονικής φαντασίας πολύ συντομότερα από τους ανταγωνιστές της, υποσχόμενη πως το αυτόματο όχημά της θα κυκλοφορήσει στις αγορές μέσα στο 2018. Ηδη η εταιρεία έχει συνάψει επίσημη συμφωνία με την Αρχή Κυκλοφορίας και Μεταφορών του Ντουμπάι, με κοινό στόχο τη δημιουργία του εξυπνότερου συστήματος δημόσιας κυκλοφορίας στον κόσμο. Καθώς το Ντουμπάι αντιμετωπίζει αρκετά κυκλοφοριακά προβλήματα, οι Αρχές έχουν δώσει άδεια δοκιμαστικής πτήσης και στην Intel, το πιλοτικό ιπτάμενο ταξί της οποίας έχει τη δυνατότητα μεταφοράς δύο επιβατών, αλλά και στην Uber, η οποία κατασκευάζει ένα αυτόματο όχημα με την προς το παρόν μεγαλύτερη δυνατή εμβέλεια. Παραμένει αβέβαιο ποια εταιρεία θα κυριαρχήσει στην εν λόγω αγορά, άλλα ένα είναι σίγουρο: το άμεσο μέλλον υπόσχεται πόλεις με δρόμους πιο άδειους και ουρανούς πιο γεμάτους.

Λίγο πέρα από τη φαντασία του Ασίμοφ-2

Αν ο «αντ’ αυτού» ντυθεί και με τον ίδιο τρόπο, τότε τα πράγματα γίνονται πιο πειστικά!

Ενας «αντ’ αυτού» με μάσκα

Δεν θα εξυπηρετεί μόνον αυτούς που έχουν περιορισμένη κινητικότητα, αλλά θα καλύπτει και την ανθρώπινη τάση για… βαρεμάρα. Το Rekimoto Lab του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ένα «Εργαστήριο Επαναστατικό και Ρομαντικό», όπως αυτοαποκαλείται, έχει ήδη δημιουργήσει τον ψηφιακό μας «αντ’ αυτού».

Η Chameleon Mask, δηλαδή η μάσκα του χαμαιλέοντα, βάζει όχι μόνον το πρόσωπό μας αλλά και εμάς τους ίδιους σε μιαν οθόνη-μάσκα, την οποία φοράει ένας οποιοσδήποτε άλλος, και κάνει όλες μας τις εξωτερικές δουλειές.

Δεν γνωρίζουμε εάν, παρότι κάπως ακριβή, η μάσκα αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες, καλή ώρα, καρναβαλικές μεταμφιέσεις, ωστόσο η τουλάχιστον παράξενη εφεύρεση των επιστημόνων του Εργαστηρίου Rekimoto δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες. Το σχετικό βίντεο, αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου, δείχνει ότι οι αντιδράσεις τρίτων ήταν μάλλον ήπιας αποδοχής. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα που δείχνει την επίσκεψη του «αντ’ αυτού», με τη μάσκα που έδειχνε το «αληθινό πρόσωπο», σε δημοτική υπηρεσία, για υπογραφή εγγράφων. Ο υπάλληλος μοιάζει να πιστεύει ότι, παρότι η φυσική παρουσία είναι άλλου, ο επισκέπτης της υπηρεσίας είναι εκείνος που απεικονίζεται στη μάσκα και του μιλάει ζωντανά από τον καναπέ του σπιτιού του.

Η εφεύρεση των Ιαπώνων βασίζεται στην υπόθεση «ότι η φυσική και κοινωνική τηλεπαρουσία μπορεί να ενσαρκωθεί τον “αντ’ αυτού” που μιμείται τον απομακρυσμένο χρήστη. Εξαλείφει επίσης πολλές δυσκολίες που δημιουργούνται από τα τηλεχειριζόμενα ρομπότ», εννοώντας ότι στην περίπτωση της Chameleon Mask πρόκειται για δεύτερο άνθρωπο, όχι κάποια μηχανική κατασκευή τεχνητής νοημοσύνης. Ο επικεφαλής του ιαπωνικού εργαστηρίου, Γιαν Ρεκιμότο, ισχυρίζεται ότι η μάσκα δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.

Κι ενώ η επιστημονική ομάδα διατείνεται ότι αυτή η εφεύρεση ξεπερνάει τη ρομποτική και τους αυτοματισμούς –υπονοώντας τις νέες υπηρεσίες της Uber με τα ταξί χωρίς οδηγό–, επιστρέφει στη «χρήση» του ανθρώπου, θέλοντας ίσως να καταδείξει ότι η τεχνολογία και η επιστήμη, όπου κι αν φτάσουν, θα επιστρέψουν στην ανάγκη για ανθρώπους – με σάρκα και οστά, με εγκεφαλικές συνάψεις και μη προεγγεγραμμένα συναισθήματα.

Λίγο πέρα από τη φαντασία του Ασίμοφ-3

Βραχιολάκι για πότες και… υπερπροστατευτικούς γονείς.

Το βραχιόλι που κάνει έγκαιρο αλκοτέστ

«Θα μπορούσα άραγε να πιω ένα ποτηράκι παραπάνω;» Η ερώτηση που συχνά κάνει κάποιος στις νυχτερινές εξόδους ήταν το έναυσμα για τον Εβαν Στρενκ, ιδιοκτήτη της εταιρείας Milo Sensors, ο οποίος εμπνεύστηκε τη νέα του εφεύρεση ενόσω κερνούσε τους συνεργάτες του μερικά ποτήρια μπίρας. Ο λόγος για το διακριτικό και κομψό Proof, ένα βραχιόλι που περιέχει ηλεκτροχημικούς αισθητήρες με την ικανότητα να ανιχνεύουν ανά πάσα στιγμή την περιεκτικότητα του αλκοόλ στο σώμα του χρήστη, «διαβάζοντας» τις χημικές ουσίες στο ανθρώπινο δέρμα. Το στυλάτο βραχιόλι υπερτερεί σαφώς αισθητικά από τα παραδοσιακά αλκοολόμετρα αναπνοής, αλλά το πραγματικό του πλεονέκτημα βρίσκεται στην εφαρμογή κινητών τηλεφώνων που το συνοδεύει. Οι χρήστες του μπορεί να δίνουν την εντύπωση πως γράφουν κάποιο μήνυμα ή πως ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, ενώ στην πραγματικότητα παρακολουθούν διακριτικά το πόσο νηφάλιοι είναι.

«Στόχος μας ήταν να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να παίρνουν πλήρως ενημερωμένες αποφάσεις όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ», αναφέρει ο Στρενκ. Πράγματι, η εφαρμογή παρέχει χρήσιμες λεπτομέρειες, όπως το ακριβές χρονικό περιθώριο μέχρι ο χρήστης της να ξαναβρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για οδήγηση, καθώς και την αποστολή γραπτής ειδοποίησης όταν η κατανάλωση ξεπεράσει κάποιο προκαθορισμένο όριο. Μάλιστα, για τους χρήστες αλκοόλ που δεν εμπιστεύονται την προσωπική τους κρίση και οριοθέτηση, αλλά και για τους υπερπροστατευτικούς γονείς που αγχώνονται για τις εξόδους των παιδιών τους, η εφαρμογή περιέχει μια ειδική λειτουργία που επιτρέπει την παρακολούθηση της περιεκτικότητας αλκοόλ από φίλους και οικογένεια. Η Milo Sensors έχει ήδη κερδίσει της εντυπώσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, που το έχει τιμήσει με δύο ερευνητικά βραβεία συνολικής αξίας 350.000 δολαρίων. Λόγω της επικοινωνιακής επιτυχίας του βραχιολιού, η εταιρεία είναι αρκετά αισιόδοξη για την εφεύρεσή της και δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στον επόμενο, μακροπρόθεσμο στόχο της: τη δημιουργία «περικάρπιου γιατρού».

Λίγο πέρα από τη φαντασία του Ασίμοφ-4

Ο HiMirror δίνει απαντήσεις για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.

Καθρέφτης απαντάει σε… αιώνιο ερώτημα

«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, πώς με βρίσκεις σήμερα;» Η διαχρονική ανθρώπινη ανάγκη για «ομορφιά και τελειότητα» συγκεφαλαιώνεται στον καθρέφτη HiMirror Plus. Είναι ο νέος, ειλικρινής, σχεδόν ακριβής σύμμαχος εκείνου που αναζητεί την προσωπική του εξωτερική αριστεία. Η συγκεκριμένη συσκευή θα κάνει τα πάντα για να σας βοηθήσει, λειτουργώντας ως προσωπικός σύμβουλος υγείας και ομορφιάς, ο οποίος είτε θα μιλάει είτε θα γράφει, ενώ θα μπορεί να παίζει και μουσική καθώς θα σας τονίζει τις… ατέλειες, πράγμα όχι πάντοτε ευχάριστο.

Αυτός ο καθρέφτης αναλύει και αξιολογεί κάθε τμήμα του ανθρώπινου δέρματος, ενώ είναι σε θέση να εξετάζει τα αποτελέσματα αντίστοιχων προϊόντων φροντίδας – όλα αυτά με μία απλή σέλφι, η οποία αναλύεται από το λογισμικό του κατασκευαστή εντός ολίγων δευτερολέπτων. Η συσκευή μπορεί να αποθηκεύσει περί τις 14.000 φωτογραφίες του χρήστη της, εν είδει ιστορικού της καθημερινής κατάστασης της επιδερμίδας του, σχεδόν σε όλο το σώμα.

Ενδεικτικά, αναφορικά με τις συμβουλές ομορφιάς, πριν από το μακιγιάζ, μια φωτογραφία μπορεί να οδηγήσει στις σωστές επισημάνσεις της συσκευής για το make up, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του χρήστη. Ενδιαφέρουσα υπηρεσία είναι ότι το HiMirror Plus δίνει εξειδικευμένες συμβουλές μακιγιάζ, προσαρμοσμένες στην ώρα αλλά και στο περιβάλλον για το οποίο ο χρήστης προετοιμάζεται: εξωτερικοί χώροι σε ηλιόλουστες μέρες ή στο ηλιοβασίλεμα, γραφείο, σούπερ μάρκετ, εστιατόριο, πάρτι…

Πέραν της ομορφιάς, όμως, αυτό που η συγκεκριμένη συσκευή φιλοδοξεί να προσφέρει είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερη και έγκαιρη προειδοποίηση για τυχόν απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Το ιστορικό των φωτογραφιών που προσφέρει ενδέχεται να λειτουργήσει ως μάρτυρας της προόδου της υγείας του δέρματος και εάν κάποια πιθανή θεραπεία έχει αποτελέσματα. Ωστόσο, αδυνατεί να υποκαταστήσει την ιατρική πρόληψη και αξιολόγηση, κάτι που την καθιστά μάρτυρα ότι ακόμη κι ένας αληθινά ομιλών καθρέφτης δεν μπορεί να πάρει τη θέση των γιατρών ή των φίλων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή