«Αντίο» Σουλτς εν μέσω κομματικής αναταραχής

«Αντίο» Σουλτς εν μέσω κομματικής αναταραχής

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι αναταράξεις στο εσωτερικό των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών συνεχίστηκαν χθες, με τα σημάδια πιθανής εξέγερσης της βάσης να πληθαίνουν, στο φόντο νέας δημοσκοπικής βουτιάς. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς υπαναχώρησε χθες από την επιλογή της Αντρέα Νάλες ως μεταβατικής προέδρου, με πληροφορίες από το εσωτερικό της συνεδρίασης του προεδρείου να αναφέρουν ότι μεταβατικός επικεφαλής θα είναι ο παλαιότερος αντιπρόεδρος, δηλαδή ο Ολαφ Σολτς.

Ο Μάρτιν Σουλτς είχε δεχθεί σωρεία επικρίσεων για τη μεταβίβαση του δακτυλιδιού της διαδοχής στην Αντρέα Νάλες με αντικανονικές διαδικασίες, επικρίσεις που είχαν προστεθεί στις διαμαρτυρίες για την υπουργοποίησή του κατά παραβίαση της προεκλογικής υπόσχεσής του να μη συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό την Αγκελα Μέρκελ. Ετσι, εντός μιας εβδομάδας, ο Σουλτς παραιτήθηκε από το υπουργικό αξίωμα, από την ηγεσία του κόμματος και από την αξίωση διορισμού της Νάλες στη διαδοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το εσωτερικό της συνεδρίασης, το προεδρείο του SPD αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει τη Νάλες ως πρόεδρο του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 22 Απριλίου. Εως τότε θα έχει μεσολαβήσει μια εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία, που θα κρίνει αν το SPD θα μετάσχει σε νέα συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες ή αν θα περάσει στην αντιπολίτευση. Η ψηφοφορία μεταξύ των 464.000 μελών θα ξεκινήσει στις 20 Φεβρουαρίου, θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαρτίου και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί δύο ημέρες αργότερα.

Εν τω μεταξύ, νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA εμφανίζει το SPD τέσσερις μονάδες χαμηλότερα από το ήδη καταστροφικό 20,5% του Σεπτεμβρίου και μόλις 1,5 μονάδα πάνω από την ακροδεξιά AfD.

Παράλληλα, δημοσκόπηση στη Βαυαρία δείχνει ότι η πλειοψηφία των Βαυαρών δεν συμφωνεί με την υπουργοποίηση του Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος προορίζεται να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή